fredag 21 februari 2014


BARN – OCH UNGDOMSDECKARE

Biblioteksmysteriet av Martin Widmark

Nu är det dags för det trettonde fallet. Värdefulla böcker försvinner från Vallebys bibliotek. Hur är det möjligt, när allt av värde är larmat? Polismästaren behöver hjälp att bevaka biblioteket, framför allt att hålla ögonen på besökarna i forskarrummet - där dyrgriparna förvaras. Lasse och Maja är snart tre misstänkta boktjuvar på spåren ...
 

Silverskatten av Anna Jansson

Emil är 11 år och detektiv. Han bor i Visby, precis innanför ringmuren, och i trädgården har han sin detektivbyrå. Och den behövs verkligen, för i Visby kryllar det av skumma typer. Till sin hjälp har Emil lillasystern Linda och hunden Molly, men ibland måste även hans mamma, polisen Maria Wern, rycka in!

Ugglor i Bagarmossen av Petrus Dahlin


Kalle Skavank jobbar i sin pappas kiosk ibland. Dessutom är han väldigt bra på att lösa problem. Därför kallar han sig själv för kioskdeckare. Tillsammans med sin kusin Dilsa löser han svåra och mystiska fall.
I Ugglor i Bagarmossen får Kalle besök i kiosken av Lillemor på biblioteket. En värdefull bok har blivit stulen från en utställning. Vem är tjuven? Det finns ovanligt många misstänkta!

Kalle Skavank och Dilsa är Stockholms södra förorters i särklass coolaste detektiver och ett oslagbart team när det gäller att lösa svåra fall.
 
 
Kalla diamanter av Kerstin Lundberg Hahn

Mitt i natten väcks Johan av blåljuset från en polisbil. Ivrigt ruskar han liv i Kajsa, som ligger och sover i sin säng. Från fönstret kan barnen se att något har hänt vid farbror Sandströms guldsmedsbutik tvärsöver gatan! Tysta, och mycket nyfikna, smyger de ut i natten. Jösses! Någon har gjort inbrott!

Johan är Kajsas bästa sommarkompis, som kommit på efterlängtat besök lagom till Luciahelgen. Efter den dramatiska guldsmedskuppen börjar barnen snoka. Då upptäcker de att flera personer i omgivningen beter sig ganska underligt. Kan någon av dem vara tjuven?


Lundberg Hahn, Det glömda guldet

 Kajsa åker upp tillsammans med sin mamma till Norrland(?) för att hälsa på sina sysslingar Anton och Linn. Det är sensommar och bara någon vecka kvar av sommarlovet. Anton och Linn visar den övergivna gruvan som håller på att byggas om för Kajsa. Det finns en gammal berättelse om att det finns guld i gruvan – stämmer det? Kajsa, Linn och Anton söker svaret på frågan samtidigt som det händer underliga saker kring gruvan. Varför skjuts det skott tidigt på morgnarna? Vart tar den ena, Snövit, av de två halvtama älgarna vägen? Och vilken roll har den gamla grannen Vincent i det hela? Och vad gör de två skummisarna vid gruvan som verkar känna Vincent?

Svarta kläder, svart mask av  Katarins Kuick


Boken inleds med en ingående och spännande beskrivning av hur posten i samhället Grytfors rånas. Rånaren är klädd i svarta kläder och svart mask och talar med skrovlig röst. ”Hands up! This is a robbery! Put the money in the bag!”  Dådet skakar samhället och särskilt klass 5B. I 5B går nämligen Chriffe vars mamma nu är ett brottsoffer. Chriffes mamma var den postkassörska som lämnade över bytet efter rånet, 40 000 kronor, till rånaren. Även Sofia går i 5B och mycket av berättelsen kretsar kring gänget i klassen och kring syskonen Sofia och Kevin. Kevin, som är året äldre än Sofia, och Sofia bor med sina föräldrar i en liten lägenhet. Mamman är arbetslös och pappan har ett lågavlönat arbete. För Sofia och Kevin handlar tillvaron mycket om pengar som inte räcker till. Pengabristen har även stor betydelse för hur gåtan med rånet uppklaras… Spänning och tragedi gör det svårt att släppa denna pusseldeckare! 

 Den döda hunden av Petter Lidbeck

De "3 tjejerna" består av Pella och enäggstvillingarna Siri och Tyra som ser exakt likadana ut, men som till sätt och personlighet är mycket olika. Siri är slö, slapp, fräck och rolig, medan Tyra är ett A-barn som är duktig på det mesta. Pella är historiens berättare.

 
Pella och tvillingarna hittar en svart labrador som blöder. Ungefär samtidigt hör de ett skott. De känner på hunden, och tror att den är död. Polisen är inte till någon större hjälp, så de tre tjejerna bestämmer sig för att göra egna efterforskningar. Detta är första boken i deckarserien "3 tjejer", spännande och lättläst.

Det mystiska huset av Petter Lidbeck

 "Surgubben" som tjejerna brukar småretas med syns inte längre till. Han som alltid brukar räfsa löv ute i trädgården. Men kan han verkligen ha rest bort, när bilen fortfarande står kvar på uppfarten? Eller är han sjuk? Tjejerna kan förstås inte låta bli att forska vidare i saken. De smyger runt i buskarna på gubbens gård i hopp om att få syn på något som förklarar försvinnandet. Mycket riktigt skymtar de två kavajklädda män inne i gubbens hus. Surgubben syns dock inte till. Vad gör männen i gubbens hus?

Tvillingarna och Pella iakttar huset i en stjärnkikare när de i sin tur blir sedda av en kvinna. Hon vill veta vem flickorna spionerar på. Kvinnan verkar trevlig, men polisen har andra åsikter. Vad är det som händer i det lilla samhället egentligen, och vilka kopplingar finns det till mc-gänget Eagles?
Spännande och lättläst. Andra deckaren om "3 tjejer".

 
Lidbeck:Den giftiga ormen         

En livsfarlig orm är lös i Hittarp ... Andlös spänning och stor dramatik i åttonde delen av Tre tjejer - Petter Lidbecks deckare med tre kaxiga tjejer i huvudrollen.
En av världens giftigaste ormar har lyckats smita vid ett smugglingsförsök och håller hela Hittarp i skräck. Polis och expertis arbetar dygnet runt för att fånga in den farliga reptilen. Men det är något som inte stämmer ... Pella, Siri och Tyra börjar nysta i fallet.

Spännande, läskigt, oförutsägbart och med en stor portion humor. De tre deckartjejerna liknar inga andra i svensk barnlitteratur. Korta kapitel med cliffhangers gör att man bara måste läsa vidare
!
Lidbeck: Den femte mannen

Pellas lillebror Niels har blivit kidnappad. Nu hänger det på Pella om Niels ska komma levande tillbaka till sin familj!
Pellas pappa är gift med Bettina, en av Danmarks rikaste kvinnor. Tillsammans har de sonen Niels, världens sötaste lillebror om Pella får säga det själv. En dag när Pella är barnvakt till Niels bromsar plötsligt en skåpbil in. Två män med rånarluvor sliter med sig Niels in i bilen och försvinner snabbt från platsen. Snart blir Pella och hennes familj kontaktad av kidnapparna. De kräver fem miljoner euro i 200- och 500-sedlar. Och de vill att Pella ska leverera pengarna ...


Snöhögens hemlighet av Pia Hagmar


Snöhögens hemlighet är den fjärde boken om Dalslandsdeckarna. De tre bröderna Aron, Henke och Leo och deras kompis Myggan är ute i skogen för att åka skidor och leka när Leo, den yngsta brodern hittar ett hemskt fynd. Mitt i skogen under en snöhög ligger flera döda djur; vanskötta grisar som har fått öronen avskurna. Alla fyra blir både förskräckta och förtvivlade och eftersom polisen inte verkar speciellt intresserade av att lösa mysteriet bestämmer de sig för att ta reda på vem som har lagt ut djuren i skogen och om den personen i så fall har fler djur som lider. Den person som står högst upp på deras lista över misstänkta är Snus-Evert och de beger sig till hans gård för att försöka ta reda på sanningen bakom snöhögens hemlighet. På hans gård får de inte direkt något hjärtligt mottagande och det framgår tydligt att Snus-Evert inte är någon rar farbror, men är det verkligen hans djur de har hittat i skogen? Det finns gott om otrevliga gubbar och mystiska händelser i den här boken och de fyra vännerna hamnar i en hel del trubbel under sin jakt på mysteriets lösning.

 Skorpionens skugga av Pia Hagmar
Aron, Henke, Leo och Myggan är ute i skogen och plockar svamp. Mitt i skogen hittar de plötsligt ett uppbrutet kassaskåp. Runt kassaskåpet blåser papper omkring, och bland dem finns också en tusenlapp!
Tanken var väl att lämna in tusenlappen till polisen, men barnen glömmer bort det. När de senare förstår att kassa- skåpet stals under ett inbrott i ett hus i närheten, och att de vet vilken familj som bor där, så bestämmer de sig för att återlämna pengarna på egen hand. Det beslutet kommer de snart att ångra
...

 
Det lysande ögat av Laura Trenter
Spökar det i den gamla kvarnen? Vad hände egentligen med sjömannens fru som försvann för hundrafemtio år sedan? När Nadjas och Charlies klasskompis Jackie försvinner och de hittar hennes sko uppspolad på stranden börjar ett kusligt och mycket spännande äventyr. Nadja och Charlie råkar ut för den ena faran efter den andra.
   Det första äventyret av Laura Trenter och Tony Manieri med Nadja och Charlie i huvudrollerna.


Stackelstrands hemlighet av Laura Trenter

 Andra boken i serien Duodeckarna. Nadjas kompis Anna har flyttat hem ifrån Skottland. Anna och hennes bror Oscar (som är greve) bor i en stor borg. Eftersom Annas föräldrar är bortresta, bestämmer ungdomarna sig för att ha en middag tillsammans. Nadja och Charlie har med sig "hemliga" paket, som en god vän till dem har valt. När de väntar på middagen visar Oscar dem runt i borgens märkliga rum. Alla rummen har en märklig historia, men det finns också en nyckel, eller rättare sagt tre nycklar... Vilken hemlighet vilar bakom nycklarna, och vem är det som smyger i skuggorna?

Glasögonklubben av Christina Wahldén

 Li, Gennet och Meryam är bästisar och klasskamrater, och alla tre har glasögon. De drömmer om att få varsitt marsvin, men ingen av dem har råd med det. Deras äldre bröder vill köpa snowboard och försöker råna glasskiosken på torget för att få pengar. Li upptäcker vilka rånarna är, och nu får tjejerna problem. Ska de gå till polisen, berätta för föräldrarna, eller ska de låta sina bröder köpa marsvin åt dem mot att tjejerna håller tyst? Den här spännande boken är den första delen i en ny serie om tre härliga kompisar

Andra böcker i serien är Snöspöket och Midsommartavlan

Spår i snö av Emma Vall

 Boken handlar om Sunna som har det minst sagt rörigt i sin familj, föräldrarna verkar inte kunna prata med varandra över huvud taget längre, det enda som förekommer är irriterade diskussioner. Sunna som är 12 år och hennes äldre bror Ante som är 16 år, blir lämnade ensamma mellan jul och nyår, deras mamma åker till Norge för att vara med vid mormoderns dödsbädd och pappan är tvungen att jobba. Sunna tycker att det är trist att sitta hemma, så hon ger sig av till pizzerian. Dit återvänder hon flera gånger, och det är där hon träffar Sixten. De blir kompisar. De blir inblandade i en stöldhärva som de kanske inte borde ha blivit. Tillsammans försöker de ta reda på vem som gör inbrott i kvarteret där Sunna bor, och som sedan försöker att sälja varorna på Internet. Boken är rätt så spännande och upplösningen är riktigt hemsk

Andra delen heter Upp i rök
Tidningsdeckarna - garagegåtan av Arne Norlin Del två i serien om Tidningsdeckarna
Journalisten och författaren Arne Norlin har hittat en perfekt miljö för sin deckarserie för bokslukaråldern, där han låter fyra ungdomar starta en lokaltidning. Johan, 17 år, leder jobbet. Hans yngre bror Henrik och kompisarna Ali och Emma blir reportrar. I varje bok råkar Tidningsdeckarna ut för ett nytt spännande fall, och samtidigt som de klurar över lösningen på gåtan rapporterar de om fallet i sin tidning


 
Gömstället av Mårten Sandén

Det är den hetaste sommaren någon i Lund kan minnas. En mystisk figur smyger omkring i en stor, tjock vinterrock. Peter och Petra börjar spionera men vad som börjar som en lek, leder dem snart rakt i armarna på skurken som kvällstidningarna utpekat till ”Sveriges farligaste man”…

 Geniet av Mårten Sandén

Peter och Petra ska åka och hälsa på släkten i sin gamla hemstad. På flyget över Atlanten hamnar Peter bredvid en trevlig man som visar sig vara ett alldeles äkta Einsteinsnille. Han har uppfunnit något som många verkar vara ute efter …

Väl framme i New York får de reda på att mannen har försvunnit. Är han kidnappad? Eller är det någon han gömmer sig för? Till sin förvåning upptäcker de att mannen lämnat spår efter sig som verkar vara direkt riktade till Peter. Bland skyskrapor, blinkande neonskyltar och gula taxibilar ger sig Petrinideckarna ut på spaningsjakt för att lösa mysteriet.

 
Förföljaren av Nordin

Flera tonårstjejer försvinner spårlöst i den lilla staden. Det finns en mystisk kille som smyger omkring. Han verkar veta nästan allt om de försvunna flickorna.
Han vet var de bor. Han vet när de brukar gå ut och vart de går. Han vet till och med vilka de träffar.

Årstamördaren av Nordin

Det tar en stund innan Philip förstår vad det är som sticker fram under tallriset. Första tanken är att det är foten på en docka, men skriket tränger fram i samma ögonblick som han inser att det är en ung tjej som ligger naken och livlös på marken.

En ung tjej hittas mördad i Årsta och det kommer att hända igen. Det här är en riktigt spännande berättelse där ingen är helt oskyldig. En lögn kan ibland vara lätt att dra till med utan någon som helst tanke på vad den kan leda till. Man kan oftast inte heller förutse dess följder, vilket Mikaela får uppleva. Om hon ändå kunde ta tillbaka allt hon sagt.Prinsessan och mördaren av Nordin
Fredrik är på en privatfest. Men han har fått nog, mår illa, har druckit för mycket. Han behöver frisk luft. Han går ifrån festen och ut i natten. Tunnklädd. Efter bara en liten stund rullar en bil upp bredvid honom. En man lutar sig fram och frågar efter vägen. Det visar sig att mannen ska åt samma håll som Fredrik och när han blir erbjuden skjuts hoppar han in i bilen.

Bilen är varm och skön, Fredrik känner sig törstig och mannen frågar om han vill ha lite cola att dricka. Fredrik dricker. Colan smakar konstigt. Snart kommer en dåsighet över honom. Och så, när han är på väg in i dimman märker han att mannen kör åt och helt fel håll! Fredrik inser att något håller på att gå fruktansvärt fel.

Bränd bild av Vall

Svala börjar på en sång- och danslinje på gymnasiet. Hon blir kompis med Marimba, den mörka tjejen med massor av flätor. Tillsammans börjar de leva ett intensivt liv i ett tufft gäng med kontakter över hela stan. De blir bekanta med en fotograf som erbjuder gratisfotografering och lockar med modelljobb. Det är inte så oskyldigt som det först verkar.

Farligt vatten av Vall
En riktig sommarbok, som utspelar sig i Vaxholms skärgård. Svala sommarjobbar i glas ensam efter jobbet. Inte långt från båten finns ett magasin,och dit kommer några mystiska skiosken och bor i pappas segelbåt. Båten ligger vid ett ödsligt varv. Det känns ruggigt att gå hem personer nattetid.
Svala lär känna ett gäng och de lånar en båt och far ut till en ö.I båten finns en dunk med sprit.Som tur är dricker de den inte utan har spritkrig.
Några andra ungdomar har druckit hembränt och hamnat på sjukhus.
En pojke besöker glasskiosken ofta. Det är Oliver,som Svala blir kär i.
Svala och Oliver vill veta vem som säljer hembränt till ungdomar och börjar sin egen spaning.

 Afrodite och döden av Ritta Jacobsson

Tonårsdeckare om Afrodite, som intresserar sig för grann-Linus men in­leder deras bekantskap med att rusa ut i trädgården iförd nattlinne och ropa Voff! Voff! Inte så bra. Det blir bättre när Linus har förstått att hunden heter Voff. Spännande mordhistoria, där en klasskamrat till Afrodite har blivit mördad.

 
Bingo,grabben av Jan-Olof Ekholm

Någon har klottrat på skolväggen. BRÄNN NER ALLA SKOLOR. Strax efter börjar det brinna. Det är en pyroman som härjar i staden! Den ena skolan efter den andra drabbas. Det är dags att sätta stopp för bränderna, innan pyromanen slår till mot Lasses egen skola. Och som vanligt försöker han att få fast den skyldige. Detta är den femte, fristående boken om grabben som löser fall på löpande band. Jan-Olof Ekholm är själv en deckarfantast. Han gillar bland annat pussel-deckare. Och en observant läsare kan nog lösa också mysteriet i Bingo, grabben

 

Inbrott i skolan av Lena Lilleste

Tommy och Flisen går i samma klass i 7:an och är bästa kompisar. Under en brandövning blir sparpengarna till klassresan stulen. Det finns en tjuv på skolan! På kvällen berättar Flisen att det var han som tog klasskassan. Tommy blir upprörd och vill att Flisen ska lämna tillbaka pengarna. Själv lovar Tommy att hjälpa till. De ska försöka lämna pengarna på kvällen utan att någon förstår vem det var som tog dem. När de gör det, hör de hur en bil stannar utanför skolan. Strax hörs ljudet av krossat glas!
Första delen i en serie. Tommy & Flisen-deckarna baseras på ofta på någon verklig händelse, som författaren sedan fantiserat vidare om.

 

Prästmordet av Lena Lilleste

Nionde delen i den populära serien om Tommy och Flisen, verklighetsnära och lättlästa deckare med trogna fans. Tommys mamma gifter sig med Fredrik och bröllopsmiddagen äger rum på Thorslottet, där gästerna också sover över. Under natten blir Mozarts ansikte, en värdefull staty, stulen. Tommy och Flisen misstänker Fridas kille Torbjörn, som de sett smyga omkring under natten, men säger ingenting. När Tommys mamma och Fredrik sedan åker på bröllopsresa får Tommy bo hos Flisen. De deltar i SommarBollen, ett fotbollsläger som drivs av prästen Malte. Han vigde Tommys mamma och Fredrik och är barndomsvän med Torbjörn. De berättar för Malte att de misstänker Torbjörn för stölden av Mozarts ansikte, och Malte säger att han ska prata med Torbjörn. Dagen efter kommer inte Malte till träningen, och när Tommy och Flisen åker till prästgården för att se vad som hänt hittar de honom mördad - ihjälslagen med Mozarts ansikte, som ligger bredvid Maltes döda kropp. Tommy och Flisen bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt, inte minst för Maltes rullstolsbundna fru Barbros skull. Det är action från första sidan och spänningen hålls på hög nivå boken igenom. En lättläst berättelse som väver samman vardagsproblem och deckarintrig.

 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar