onsdag 19 februari 2014

                                  FANTASY
Vad är  typiskt för fantasy ?

·         Handlingen utspelar sig ofta i två världar, en verklig och en magisk

·         Det finns en magisk passage = portal mellan världarna
t.ex, en garderob, en tavla, en spegel, en bok,  en dörr, döden


·         Ett föremål, t.ex en ring, en kikare kan leda till den magiska världen

·         Sagofigurer, talande växter och djur kan förekomma

·         I den magiska världen finns trollkarlar, häxor, alver drakar dvärgar och älvor

·         Huvudpersonen är ofta ett barn

·         Hjälten ska klara ett uppdrag

·         Hjälten får ofta olika följeslagare

·         Magiska föremål har betydelse och används av goda och onda

·         Kamp mellan ont och gott där hjälten strider mot ondskan

·         Personerna liksom platserna har speciella namn

·         Den magiska världen kan vara, ett land långt bort; en annan planet;
en ö; ett land under jorden eller under vattnet; ett land bakom en spegel; ett land i sagovärlden
Spiderwick 1 - Vättar i väggen  av DiTerlizzi
 

Tre barn, ett gammalt kråkslott, vresiga vättar i väggarna - det är väl klart att det måste bli en underbar historia!
   I det gamla kråkslottet där de tre syskonen Grace nyss flyttat in händer underliga saker. De upptäcker en livs levande vätte som bor i väggen! Och Jared hittar en gammal dammig bok på vinden. Att boken är farlig förstår han snart. Vätten varnar honom...
   Fantastiskt läckra, detaljerade och lite gammaldags bilder på varje uppslag, lättlästa korta kapitel och en spänning som bara stiger. Det är ett helmysigt läsäventyr som väntar! Vättar i väggen är första delen i serien om Spiderwick.
 

Stenens öga av DiTerlizzi
Apropå otäcka barnböcker: den här är riktigt kuslig. I Spiderwick 2 blir Simon bortrövad av paddtroll, Mallory och Jared ger sig ut i skogen för att leta reda på sin bror och råkar på vägen ut för såväl gripar som pipgrisar. För att överhuvudtaget kunna se paddtrollen och pipgrisarna måste de ha en speciell lins med en ihålig sten, eller gnida in pipgrissaliv över ögat. De där paddtrollen verkar för övrigt rejält osympatiska och jätteotäcka.
De försvunna barnen av Lise Bidstrup
Martin är ensam hemma när huset plötsligt börjar skaka. Han faller till golvet och slår huvudet i städskåpet. Omtöcknad och uppskakad sätter han sig vid datorn igen. Nästa skakning är kraftigare och Martin märker hur han börjar sjunka genom jorden. Huset verkar stå på kvicksand.

När han vaknar är han inlåst i ett rum tillsammans med fyra andra barn. Han får veta att han befinner sig i Terra, fången hos dvärgarna i underjorden. Dvärgarna planerar att starta krig mot människorna uppe på jordytan. För att vinna kriget behöver de ett barn med speciella egenskaper. Vilka egenskaper det är vet ingen men det verkar som Martin är den som dvärgarna har letat efter.

Boken är den första delen i serien Dvärgarna från Terra.

Den försvunna staden av Jo Salmson

För länge, länge sedan kunde människorna inte bo i Skråbergen. Där låg almandrarnas rike, fullt av onda varelser som almandrarna höll i schack med trollkraft. Almandrarna var ett underligt folk, till utseendet ganska lika människorna med eldrött hår, vackra ansikten, livsfarlig blick och med hesa låga röster. Skulle du be en almander att kliva över tröskeln blir ditt liv sig aldrig mer likt och skulle du se en av dem i ögonen hamnar du omedelbart i deras våld. Men almandrarna försvann tillsammans med de onda varelser de bekämpade och numera bebor människorna även Skråbergen.

Monkel Trogg

Varning för (pyttesmå) jättar!
                                                                                              
Tänk dig att vara en jätte – vad häftigt det måste vara. Fast för Monkel Trogg är det faktiskt inte så kul. Han är nämligen världens minsta jätte …
 
Äntligen kommer den på svenska! Monkel Trogg är första delen i en hyllad humorserie som har fått pris, sålts till fler än 30 länder och snart ska bli tecknad långfilm. Huvudpersonen heter just Monkel Trogg och är som sagt en ovanligt pytteliten jätte – född i en familj där alla andra är normalstora. Det vill säga gigantiska. För en jätte finns det inget värre än att vara liten, så Monkel får stå ut med att bli hånad, retad och runtkastad hela tiden. Och ännu värre är att han lätt skulle kunna misstas för en människa. Eller en Småtting, som det fruktade och avskyvärda folket utanför Grumbelberget kallas. En gång i tiden kunde jättarna närhelst de ville fånga en Småtting och äta till middag. Men det var innan Småttingarna skaffade sig magi och drev jättarna in i berget …
När problemen hopar sig för Monkel och hans familj ser han ingen annan utväg än att våga sig ut i världen utanför jättarnas berg. Han som är så liten borde ju kunna smälta in – eller? Det blir inte riktigt som vår hjälte tänkt sig. Han hittar i och för sig både en vän och en drake, men också mycket mer trubbel. Hur ska han lyckas rädda sig själv och resten av jättarna?
Missa inte den här vansinnigt roliga boken – perfekt att läsa högt tillsammans!
Mangold: Fantasyserien Landet innanför

Glaspärleresan:
Oliver och Terry  är på soptippen  och letar efter bra skrot. Där får de syn på en flicka ,Sabrian. De följer efter henne in i  den hemliga ingången till landet Innnanför. I landet Innanför bor de som tröttnat på den stressade yttre världen, men men får inte avslöja att man bor där,utan låtsas flyttat utomlands
 Sabrian letar efter sin försvunna pappa och sin bortbytta lillebror. Hennes ”nye” lillebror heter Fille,en trollunge som gillar lakritts. Pojkarna och sabrian ger sig iväg mot  det stora berget där trollen bor. Nu ska Fille lämnas tillbaka och Sabrians riktige bror Filip komma hem. Med på färden är även den lille vresige tomten Vollmar.
 Det hela utspelar sig i nordisk miljö, i en härlig svensk sagoskog.


Mahognyögat: Oliver träffar på Fanny vid soptippen. Precis som han ska hon till Landet innanför. Oliver ska besöka Terry som nu bor där.Fanny ska leta efter sin storasyster . Fanny tycker att det verkar som storasystern kommit i dåligt sällskap och det har hon. Hon tillhör ett gäng ungdomar som drar runt i skogarna i gråa kläder. Och som tillber en mystisk härskare.
Tomten Vollmar rycker in liksom trollflickan Ruska, men dessa har lite svårt att komma överens.

Kopparnyckeln: Trollflickan Ruskas lillasyster Mini-Tott har ont i magen och måste nog opereras.Därför smugglas hon ut till den vanliga världen för att få träffa en läkare, men han verkar mest intresserad av henne som forskningsobjekt.Doktorns ena kollega är häxan Datura som vill bättra på sin häxkraft. Trollflickan Ruska skapar kalabalik på sjukhuset, när hon släpper ut alla försöksdjur.
 
Kristallballongen. Oliver och hans familj har nu flyttat till landet Innanför. Olivers lillebror
Joel ser hur en luftballong av misstag landar där. I den finns Matilda och hennes morbror uppfinnaren Bergström. Ballongen har drivit ur kurs. Senare får Joel följa med på en tur över skogarna i landet Innanför.. Nu landar de mitt bland troll. Trollen har fått översvämning.
Trollens gammelmor lurar i Matilda en dryck så hon hamnar i dvala.och blir fånge hos trollen.
Hon befrias först när översvämningen hävts. Joel, bergström och tomten Frej måste lösa gåtan. De tror att jättarna ligger bakom och flyger längs älven till jättarnas land
 
Fågelhjärtat: Joel får besök av  Matilda och hennes farmor Hanna. Matildas farmor skriver och ritar sagoböcker.De är i storskogen med trolltvillingarna Krus och Dulla.
Krus är döv och talar teckenspråk.. Som alla troll drömmer han om den stora skatten och den d som vaktas av en lindorm, ett monster,. som rullar fram genom trollskogen. Som sällskap har Krus sin syster Dulla och Joel och Matilda. Även trollet Smatter jagar den stora skatten.
Dagen han får en röd sten känner han sig utvald. Nu ska han ge sig iväg efter den stora skatten

 
Fergus Crane av PaulStewart:
Paul Stewart har skrivit en underbar fantasy bok som heter Fergus Crane. Boken handlar om Fergus Crane som går i skolan på ett skepp som heter Betty-Jeanne, där han bland annat har lektioner i tunnelövning. Efter skolan sitter han i fönstret och väntar på att det ska bli midnatt och att skrinet med vingar ska komma. Lappen som fanns i skrinet denna kväll var lite skrämmande, det står nämligen;
Fergus Crane
Du är i stor fara!
Hjälp är på väg,
undertecknat T.C
din sedan länge försvunna farbror Theo


Vem är farbror Theo och hur vet han att Fergus är i stor fara? Ja, det blir till att läsa boken för att få reda på det.
Vilma i vättarnas värld av Mangold
Blunda och håll andan
Släpp taget och följ med
Stor och klumpig
blir liten och lätt
Smidig som av vätte-ätt
Tänk om du en dag träffade en liten liten person, en liten vätte? Tänk om den lilla figuren tog dig med på ett äventyr du aldrig kunnat drömma om. Tänk om du hamnade i en helt annan värld i din egen? En värld du inte visste fanns.
Det händer Vilma, som bor med sin pappa på Odingatan 55, åttonde våningen. Hon råkar en dag få en vätte med sig i väskan hem – Talle. Tallgren i efternamn. Med Talle händer det saker som leder till Aspa, en vätteflicka som Vilma har mycket gemensamt med, trots att de är så olika.
Tillsammans måste de kämpa mot hornvättarna i kriget om den bortkastade maten. Maten som är så viktig för vättarnas överlevnad, och småfåglarnas.
Som trolleri av Mårten Melin
Mona har gått ner till bryggan för att ta sig ett dopp. Hon tvekar lite när hon ser en kille sitta där. Han är mörk med lite långt hår, har en ring i örat och underbart vackra gröna ögon. När Mona kastar sig i vattnet stänker det på killen. Han blir fruktansvärt arg på henne. Är han allergisk mot vatten? Mona vet inte, men en sak vet hon. Hon kan inte glömma de vackra gröna ögonen.
En annorlunda berättelse om kärlek som visar att allting är möjligt även om det inte alltid verkar så. Det gäller att inte vara rädd. Ibland bara måste man våga ta chansen.

Den hemliga trappan av William Corlett

Syskonen William, Mary och Alice Constant skall tillbringa julen hos sin morbror Jack, eftersom deras föräldrar arbetar utomlands. Morbror Jack och hans flickvän har köpt ett stort, gammalt hus som ligger ödsligt beläget långt ute på den engelska landsbygden. Det dröjer inte länge förrän syskonen Constant upptäcker att det är mycket som är mystiskt med huset. Det verkar finnas en hemlig trappa. Vart leder den? Finns det hemliga rum också? Vem eller vilka gömmer sig i så fall i huset? Varför beter sig djuren runt huset så underligt?
Det blir det mest spännande jullov man kan tänka sig med hisnande, spännande och magiska äventyr för syskonen Constant.
Det här är första delen i en serie om fyra titlar.

 
Myrddin av Claes Reimerthi
Arthur reser till sin morbror för att fly bombningarna av London under andra världskriget. På den öde internatskolan hör han ryktena om det mystiska tornet och om en mäktig trollkarl som ska ligga begravd där. Arthur dras till tornet fast alla varnar honom för. Men fler är intresserade av tornet och det som ska finnas under. Folk som inte skyr att mörda. Det som började med lite nyfikenhet blir en kamp för att rädda hela England.
Riktigt riktigt spännande och himla bra skrivet. Gillar du fantasy - läs den. Gillar du historiska berättelser - läs denna!
Artemis Fowl - av Eoin Colfer
Den 12-årige Artemis Fowl är ett kriminellt geni, smartare än de flesta vuxna snillen. Släkten Fowl har varit brottslingar i generationer, och nästan lika länge har släkten Butler varit deras betjänter och livakter. Artemis Fowl senior satsade på Rysslandsmarknaden och sköts ner i sitt flygplan av den ryska maffian. Därmed försvann en stor del av familjeförmögenheten - någonting Artemis tänker åtgärda genom att utpressa vättefolket! Artemis har nämligen funnit bevis för att det finns en okänd ras av varelser som lever under marken, varelser som givit upphov till alla legender och sagor om vättar och pysslingar. Han har också fått reda på att dessa varelser sitter på fantastiska rikedomar. Mycket annat om Folket har han också lärs sig genom att ha knäckt deras språk och översatt Boken, en skrift som beskriver alla vättarnas hemligheter. Sagt och gjort, Artemis kidnappar PYSS-löjtnanten Holly Short och skickar ett kravbrev till vättarna. Artemis har visserligen lärt sig massor i Boken, men han
anade inte att vättarna också kan spela smutsigt...

Första delen i serien om Artemis Fowl där vi får möta skjutgalna svartalfer, rasande vättesoldater och jordbajsande dvärgar. Småknäpp, högteknologisk fantasy med massor av humor. Rekommenderas varmt
 
Skuggporten av Kaaberböl
Anna är 14 år och bor tillsammans med sin pappa i ett växthus som ligger bredvid en stor, gammal villa. I villan bodde de en gång allihop, Anna och hennes föräldrar. Men för 7 år sedan försvann Annas mamma.
Hennes pappa säger att huset är farligt och att Anna inte ska gå in där. Anna misstänker att huset kan leda henne till hennes mamma på något vis.
 Hon har börjat höra sin mammas röst då och då och hon verkar ropa efter hjälp.

Anna är mobbad i skolan eftersom hon är stum och inte kan säga emot. Hennes räddare är kompisen Aian. Aian har problem hemma och ber Anna att få bo i huset ett tag. Efter viss tvekan säger Anna ja, även fast hon vet att pappa kommer bli rasande om han får reda på det. När de går in i huset hittar de en stor cirkel under en matta. Det är flera målade figurer i cirkeln och i mitten sitter en guldnyckel dekorerad med ädelstenar. Anna hör en röst inom sig som säger att nyckeln är hennes. Hon provar att vrida på nyckeln men då börjar allt snurra och de ser otäcka skuggor som närmar sig dem. Anna vrider snabbt tillbaka nyckeln för att få skuggorna att försvinna.

Senare på kvällen får hon ett SMS från Aian, Hjälp, står det bara. Hon ger sig genast in i huset för att leta efter honom, men hon känner liksom redan på sig att han är borta. Det luktar rök i huset och det tycks komma från ett hål, hon sticker ner handen där och hon känner hur hon dras iväg.

Hon är framme Skugglandet, landet där hon en gång växte upp och minnena börjar komma tillbaka.
Ska hon hitta Aian igen? Och är det här hennes mamma har bott de senaste sju åren
 
Bläckhjärta av Funke
Meggie och hennes pappa Mo flyttar ofta runt och bor sällan länge på ett och samma ställe. Det beror mycket på hennes pappas yrke, han lagar och vårdar gamla böcker. De måste flytta dit där det finns jobb. Meggie älskar böcker liksom hennes pappa. Men han läser aldrig högt för henne.
 
En mörk kväll ser Meggie en främling som står och iakttar deras hus. Det visar sig att främlingen heter Sotfinger och att han är bekant med Meggies pappa. Men vem är egentligen Sotfinger? Var kommer han ifrån och vad har han med hennes pappa att göra? Finns det kopplingar till den där gamla boken pappan har och till Meggies mamma? Har det kanske även något att göra med att Mo aldrig läser högt för Meggie?
 
Trollkarlsskolan  av Doyle
Randal är tolv år och bor på sin farbrors slott, där han tränas till riddare.
Men en dag kommer
en trollkarl som heter Madoc på besök. När Randal ser Madocs trolleriföreställning
på slottet inser han att han också bär på magiska gåvor.
Samma kväll fattar Randal sitt beslut. Han tänker följa med Madoc tillbaka till trollkarlsskolan för att försöka bli antagen som elev där.

Med nio liv av Jones

Natt efter natt reser Cristopher Chant till olika "Varsomhelst världar".
Men i drömmarna börjar han att förlora ett efter ett av sina nio liv. Det är någon som försöker utnyttja hans magiska förmågor...
Till slut sätts han i lära hos trollkarlen Chrestomanci där han snart förstår att han är ämnad att bli den näste Chrestomanci som inte är precis vad man kallar en lätt och ofarlig uppgift.

Sejtes skatt av Moni Nilsson-Brännström

Den spännande fantasy och äventyrsberättelsen Sejtes skatt är skriven av Moni Nilsson-Brännström. Sejtes skatt är gömd och tyrannen Faros är besatt av tanken att finna den. Människorna i hans rike får betala för hans galenskap.
Svält och sjukdomar breder ut sig. Oella och Herm som bor med sin far Spelmannen får en kväll besök av en man som berättar att ännu värre saker kommer att hända i Hermelita.
Deras far Spelmannen ska fängslas. Oella och Herm måste fly till Zaraiternas rike för att skaffa hjälp. Med Faros soldater tätt i hälarna gör Herm och Oella en lång och farofylld vandring.
 
Flanagan: Gorlans ruiner
 
Will är föräldralös men har fått växa upp i borgen tillsammans med andra föräldralösa. Nu är de 15 och ska få en lärlingplats. Will vill gå krigarskolan men han är för liten till växten. Istället hamnar han hos en spejare. Inte alls vad han tänkt sig. Men han är nyfiken, vig och stark och trivs ändå ganska bra.  Krig hotar att bryta ut och spejarna måste göra vad de kan för att stoppa det. Will får ett farligt uppdrag. 

Mahi av Sage
Silas och Sarah Heaps son Septimus dör vid födseln. Samma natt hittar Silas ett övergivet spädbarn i skogen, och paret Heap tar den lilla flickan till sig. Jenna uppfostras som vore hon deras egen, även om hon till skillnad från sina sex äldre bröder har blå ögon istället för gröna och dessutom saknar de andras magiska förmåga.
Men vem är Jenna? På sin tioårsdag tvingas hon och den övriga familjen Heap fly från sin bostad i Kringelkroken, lämna borgen och gömma sig i Tröstlösa Träsket. Varför vill DomDaniel, den mörke magikern, få tag på henne? Och - vad hände egentligen med Septimus Heap?
Dog han verkligen vid födseln så som barnmorskan påstod?
Magi är den första delen i en fantasytrilogi - här vimlar det av magiker, magoger, dylingar, huggare och andra varelser, trollformler och besvärjelser står som spön i backen och många hemligheter väntar på att avslöjas...
Välkommen in i en annorlunda värld!
 
 
Corder: Nabus bok

Ficktjuven Lee har stulit något han verkligen inte hade för avsikt att ta. Nu måste han fly för att undkomma en mördare. Färden går genom Londons gator och stadens illaluktande kloaker ...

Lee har nämligen stulit Nabus bok. En bok som existerat i tusentals år. Den innehåller varje berättelse och legend som någonsin berättats och den är ovärderlig! Inte nog med det - boken är magisk.
Lee kan inte läsa - men då läser boken högt för honom och en helt ny värld öppnar sig, full av spännande historier och fascinerande hjältar. Men det finns fler som känner till bokens existens och de drar sig inte för mord för att få äga den.

 
Taylor: Teresias
En komet är nära att träffa jorden. Kaos och förvirring råder. Människor har flytt storstaden London för att ta skydd på landet. Orakelpojken, den blinde Tersias, har förutspått kometen ankomst. Många blir nu intresserade av att utnyttja hans förmåga att kunna se in i framtiden. En av dem är charlatanen och magikern Magnus Malachi. Som ett djur tvingas Tersias sitta i en bur och visas upp på stadens marknader. Ondare krafter än de magikern besitter rör sig dock på Londons smutsiga, leriga och mörka gator. Dessa krafter är starka
och skräckinjagande.

En spännande, och ibland riktigt otäck, historia om ondska, fanatism och makt. En historisk fantasyberättelse som är välskriven och mycket bra!
Ondvinter av Björkelid
 
Sunia och Wulf är 13 år och tvillingar. De lever tillsammans med sin pappa på en gård. Mammman har de aldrig träffat. En vinterdag när de är ute på jakt händer något märkligt. En vätte har fastnat i deras snara och börjar prata… Han frågar om de är av Blodet och beskyddade av Förbundet. Sunia och Wulf förstår ingenting. Vad pratar vätten om? Deras pappa är tyst när de frågar honom men verkar veta något. Varför tiger han? Ondvintern närmar sig med kyla och förändringar.
 

Den oändliga historien av Michael Ende

Elvaårige Bastian är en olycklig pojke, mobbad och utstött av skolkamraterna och försummad av sin far, som sörjer Bastians döda mamma. En dag får Bastian tag på en bok som kommer att förändra hela hans liv. Boken är Den oändliga historien och Bastian låser in sig på skolans vind för att läsa. Han dras in i historien om landet Fantásien, som håller på att gå under. Landet kan endast räddas av ett människobarn och Bastian får en viktig roll att spela. Detta är en riktig klassiker. En fantastisk berättelse, som kan passa perfekt på sommarlovet när man har gott om tid att läsa
Guldkompassen av Philip Pullman
Guldkompassen är början på en trilogi och på många sätt knyter den an till en lång berättartradition av barn-fantasy. Parallella världar, brittiska miljöer, talande djur och så vidare. Guldkompassen handlar om flickan Lyra som råkar tjuvlyssna på ett hemligt möte om stoft och snittning, och vars vän Roger blir bortrövad av slukarna. Snart blir hon indragen i ett äventyr som innebär en resa till Norden, och ett utforskande av en mystisk sanningskompass, alethiometern.

En sak som verkligen känns nyskapande är den säregna värld Lyra lever i. Det är vår värld med vissa för handlingen avgörande skillnader. Alla människor i Lyras värld har en daimon, en varelse som följer sin människa överallt, till döden. Daimonerna är till och med inskrivna i första Mosebok. Dessutom finns det mer magi än i vår värld, samtidigt som platser och orter har våra vanliga namn, Oxford, Lappland och så vidare. Det är en underlig och spännande kombination.

 
Avalons dimmor av Marion Zimmer Bradley
Till skillnad från de flesta böcker och filmer som gjorts om Kung Arthur och de övriga riddarna kring runda bordet, så förs här kvinnornas talan, nämligen Morgaines (halvsyster till Arthur), Guineveres (älskarinna till Lancelot) och Igraines (Arthurs mor).

Bradley ger fler nya infallsvinklar än så, eftersom hon inte gör Morgaine till en ond häxa, vilket oftast brukar vara fallet, utan i stället visar henne som en kvinna med speciella förmågor och kunskaper. Bradley skriver väldigt suggestivt och man kan nästan känna den råkalla dimman rulla in över landskapet. Med den mytomspunna riddartiden som bakgrund bygger hon upp sin historia om krig, passion och mystik och det är väldigt lätt att ryckas med.

Finns fortsättning på den här boken.
 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar