onsdag 19 februari 2014

TROLL OCH ANDRA VARELSER

De där trollen av Lisa Linder

Vad händer egentligen med alla saker som jämt och ständigt försvinner i vår vardag? Sockar, pennor, paraplyer, pussel- och legobitar? I barnboken ”De där trollen” får vi en fantasifull och rolig förklaring 

Linnea är hemma från skolan och istället för att räkna matte bestämmer hon sig för att hitta pappas borttappade mobiltelefon. Hon är nämligen övertygad om att det är de där trollen i Mellanrummet som har tagit telefonen. Naturligtvis har hon rätt. Och trollen har inte bara tagit pappas telefon, nere i deras värld finns en hel mängd av familjens ägodelar.

Under ekens rötter av Sissel Bøe, Peter Madsen


Trollfar Grumse fyller år och Truls och Trulsa vill ge honom en födelsedagspresent. Men Grumse är urgammal och har redan allt! Eller, har han verkligen det? Trollungarna har nämligen hittat en rot, som vrider sig runt sig själv. Och en rot som ser ut på det sättet har magiska krafter ...

Trollskogen är en sagolik serie böcker, fylld med underfundig humor, värme och dramatik. Trollungarna Truls och Trulsa tumlar runt i skogen och råkar ut för den ena spännande händelsen efter den andra. Varje uppslag är illustrerat med lekfulla och levande färgbilder av Peter Madsen, tidigare bekant från sin egen succéserie Valhall. Sissel Bøe står för den

 

Ett liv för Bobo - Ander Drån
Visste du att det fortfarande finns troll här i Sverige? Jo, det finns faktiskt fyra stycken som bor i Hampus pappas lagård. Fram tills nu har trollen varit hemliga och det har bara varit Hampus föräldrar, systern Disa och Hampus som har känt till trollen. Samt organisationen trollens vänner. Men så blev de av misstag smygfilmade och visade på tv så nu är det fullt med folk som stryker omkring runt gården och gör trollen rädda. Trollen måste flytta någon annanstans. Men vart? Ett Zoo i tyskland vill köpa trollen för ofattbara 5 miljoner euro. Men det vill inte hampus pappa. Istället bestämmer de sig för att flytta trollen till en säker hemlig plats. Först måste de locka in de fyra trollen Bobo, Boffa, Memme och Duddi i en stor lastbil. Det är svårt för trollen är rädda för människor och för sånt de inte känner till. Men om de blir lovade bananer och godis, som är det bästa de vet så går det bra. Så börjar den långa resan mot trollens nya och säkra hem. Men resan blir inte utan missöde för de råker ut för flera saker på vägen, bland annat blir Bobo jättesjuk så de måste få tag på en läkare mitt inatten. En läkare som dessutom ska veta hur man gör ett troll friskt. Ett liv för Bobo är en riktigt spännande och underhållande bok. Läs den, helst idag!


Augustinatt av Maud MangoldNora och Alfons är ensamma hemma en varm sommarvecka. Katten Felix försvinner utan spår, istället hittar de ett litet bylte i trädgården. Vid första anblicken verkar det vara ett spädbarn, men så upptäcker de att det är något mycket märkligt med det lilla knyttet... Vad är det de har fått att ta hand om? Och vem är kvinnan som dyker upp på foton från när Nora var liten? Mysterierna hopar sig, och inget är som det verkar

Jätten på Jämreborg av Ibbotson:

Ett troll, en föräldralös pojke och en hagga har som uppdrag att rädda en prinsessa som hålls fången av den fruktade jätten på Jämreborg. Men prinsessan vill inte bli räddad! Då träder nornorna in på scenen och tar
saken i egna händer.
Jätten på Jämreborg är en spännande berättelse om jättar och troll!


Varulv möter drake
av Matthew Morgan, David Sinden och Guy MacDonald

I en alldeles speciell djurpark tar doktor Fielding hand om skadade monster, sällsynt vilddjur, jättar, älvor och en massa djur som du nog aldrig hört talas om. Ulf och Orson hjälper henne. Ulf är varulv och Orson en jätte. När en drakunge dödas bir alla orliga. Är det en vildjägare i farten? Han måste stoppas innan fler djur kommer till skada. Men vem är det? Och varför vill någon döda en drakunge?

 

Troll i sikte
av Matthew Morgan, David Sinden och Guy MacDonald

Nu är den elake baronen i farten igen. Den här gången ordnar han jakt på ovanliga monster. Rika människor kan tänka sig att betala hur mycket som helst för ett uppstoppat trollhuvud som jakttrofé. Han måste stoppas! Doktor Fielding och jätten Orson ger sig iväg och Ulf smyger sig med i helikoptern fast han inte får. Nu blir det riktigt farligt.

Neef och bortbytingen av Delia Sherman
11-åriga Neef är en bortbyting, ett människobarn stulet av älvor och ersatt med
en av deras egna. Hon bor i Central Park i New York Mittemellan.
Det är en magisk dimension av New York där älvor, demoner och övernaturliga väsen huserar. Neef har alltid beskyddats av sin gudmor Astris (en förtjusande vit råtta) ända tills hon i sin jakt på äventyr råkar bryta mot älvlagen. Hon slängs ut ur parken och fråntas allt beskydd mot de onda krafter som härjar om nätterna.
För att få återvända hem måste hon genomföra ett farligt uppdrag och hämta hem
tre omöjliga ting till Gröna damen som styr parken.
Neef är en infödd New York-bo, gatusmart och skärpt, och hon drar sig inte för att satsa högt.Men New York Mittemellan är en labyrint av magiska regler och underliga väsen
och tiden är kort...

Följ med på ett modernt, smart och roligt äventyr där Delia Sherman har använt myter,
sagor och legender från hela världen på ett nytt och spännande sätt.

 

Mould:Amiralens arvinge
En hel herrgård! Det är vad Stanley ärver efter en avlägsen släkting. När han kommer till ön Crampton Rock för att titta på gården märker han att saker och ting inte är som de ska där. Hundarna är trebenta. Människor får inte gå när det blivit mörkt. Och så finns det ett gäng pirater som kontaktar Stanley. De behöver hjälp med att bli av med den varulv som springer lös nattetid. William Caramel, mannen som har godisaffären sägs förvandlas till varulv varje natt. Stanley undrar om det verkligen kan vara sant, och om det är det vad kan han göra för att stoppa varulven?

Amiralens arvinge är den första delen i serien Hemligheten på Crampton Rock.

 

 

Troll-Tula och Nisse av Åsa Lind
Nisse, en kille i dagisåldern, träffar trollet Tula som flyttat till stan från storskogen. De träffas varje dag och Nisse förklarar olika saker för Tula, som TV, pengar, bilar m.m. De blir bästa vänner och den osäkre och ängslige Nisse utvecklas och hans självkänsla ökar. En snäll och vänlig berättelse där fantasin blommar.

Tubbe skaffar ett troll av Mikael Borg

Vilket barn har inte önskat sig ett husdjur någon gång? Men tydligen kan även vuxna längta, t ex efter en hund. Tubbe har ett väldigt tråkigt jobb med tråkiga arbetskompisar som han knappt pratar med och när han kommer hem är det också ensamt och trist framför teven. En ledig lördag beger han sig till djuraffären för att köpa ett sällskapsdjur. Men de är ju alla så dyra! Han är på väg att ge upp och gå hem när han plötsligt ser något lurvigt ihoprullat som ligger och snarkar i en skokartong. Det är ett troll! Som Tubbe kan få för en femma! Eller faktiskt behöver han betala bara 50 öre.

När de kommer hem börjar trollet prata, och vill ha mat. Han tar gärna korv och mos, men då vill han ha ketchup till. Han ljuger en hel del, och går upp på nätterna och länsar kyl och skafferi. Dessutom röker trollet pipa! Tubbe förstår ganska snart varför trollet var så billigt...

Varulven av E.C. Johansson

Axels jagar motvilligt ett monster i skogen. På natten!
Vilken tur att Axel inte visste att han skulle träffa en varulv på klassens tältutflykt. Då hade han nog inte följt med.

Det prasslade i svarta löv. Torra grenar slog mot varandra. Och på den mörka himlen hängde en rund, gul måne.
Fullmåne.
Vargmåne.
Eller till och med en ... varulvsmåne?
Axel vet lite om varulvar. De kan se ut som en varg eller som ett mycket större, hårigt monster. Om man blir biten kan man själv bli en varulv. Det tänker han en del på när han smyger omkring i skogen på natten. Och letar efter Rut, så klart. Med på den nattliga utflykten har Axel sin ärkefiende Loke, men han är inte till någon större hjälp. Särskilt inte när det börjar viska i buskarna och grenar slår mot ansiktet. Och när det någonstans i närheten ylar en varulv...

Lille varulven av Funke


Motte är på hemväg en mörk höstkväll när han plötsligt får syn på en stor raggig hund. Eller är det en varg? Den biter Motte. När han ser sig i spegeln får han sitt livs chock.

Varulvar i Storkyrkan av Olczak


Tillsammans med Betty och Rurik fortsätter Jack sökandet efter sina föräldrar. De har lyckats komma över den mytomspunna Silverkompassen som ska leda dem rätt, men för att den ska fungera behöver de hårstrån från Jacks försvunna föräldrar. Jack är förtvivlad, men Betty har en plan. Samtidigt blir det allt mer tydligt att en mäktig och gåtfull figur förföljer dem. Mystiska varningar dyker upp på konstiga ställen och med oväntade budbärare.

Jakten för trion via vättarnas rike till Storkyrkan. Där möter de en överraskning som ställer allt på ända. Mysteriet med Jacks föräldrar får plötsligt en helt ny vändning!

Jakten på Jack är en äventyrsserie i fyra delar: Trolldom i Gamla stan, Vålnader på Vasaskeppet, Varulvar i Storkyrkan och Häxor i tunnelbanan.

Varulvarna av Martin Widmark

Monsteragenten Nelly Rapp har fått förhållningsorder från Lena-Sleva på Monsterakademin om att inta beredskap V3; V för varulvar och 3 för högsta beredskap. Det betyder att det snart blir fullmåne, tiden då vissa varelser förvandlas från vanliga människor till livsfarliga, blodtörstiga bestar! Nelly Rapp kan knappt tro att brevet är sant, där hon går i solen med sin bassethund London framför sig på vägen, för att hälsa på hans föräldrar ute på kenneln. Men när hon möter de tystlåtna hundskötarna Ralf och Vanja ute på kenneln, ringer Lena-Slevas varningar i öronen. De går nämligen lite framåtböjda, andas med öppen mun och enligt kennelföreståndaren bär de solglasögon oavsett väder. Och blir de inte hårigare för var dag?

 
Häxorna av Roald Dahl

Den fantastiska historien om en liten pojke och hans norska mormors kamp för att utrota Englands alla häxor. Häxornas enda uppgift är att förgöra alla barn. Barn är många, de är fula, de är fasansfulla. Men man ger sig inte på dem utan vidare, för barn är smarta, barn är modiga och framför allt: de låter sig inte förhäxas så lätt.

Häxtävlingen av Ibbotson

När alla häxor i hela Todcaster blir inbjudna till en häxtävling för att avgöra vem som är mest lämpad att gifta sig med Arriman blir de både upphetsade och förtjusta. Var och en tycker att just hon är den bästa och svartaste häxan och Arriman är både snygg och mäktig så det vore otroligt fint att få bli hans fru!

En av häxorna, Belladonna, har dock ett problem: Hon är född till vit häxa och fastän hon verkligen kämpar för att bli så svart som det bara är möjligt sprider hon ljuvliga blommor omkring sig där hon går och inte minsta dödskalle eller ens blodpudding med späckbitar lyckas hon få till.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar