måndag 24 februari 2014BÖCKER OM ANNAN TID

Tjuvarnas herre av Funke


Bröderna Prosper och Bo - tolv och fem år gamla - har just blivit föräldralösa. Deras elaka moster Esther och hennes man vill gärna ta ha hand om lilla söta Bo, men Prosper tänker de skicka till Internatskola. Detta går bröderna inte med på - de tänker hålla ihop till varje pris! Därför rymmer de till Venedig, staden i norra Italien som deras mor älskade och berättade fantastiska historier om när hon levde.
 I Venedig möter de en maskerad figur som kallar sig ´Tjuvarnas herre´, och hans liga av hemlösa barn. Barnligan bor i en nedlagd gammal biograf och ´Tjuvarnas herre´ hjälper dem att överleva genom att stjäla dyrbarheter som de sedan kan sälja till den girige antikhandlaren Ernesto Barbarossa.
  Samtidigt som Bo och Prosper flyttat in biografen hos sina nyfunna vänner, har mostern lyckats spåra bröderna till Venedig. Där har hon anlitat en privatdetektiv vid namn Victor Getz, som ska hitta och föra barnen tillbaka till de elaka släktingarna i Tyskland.

En dag får ´Tjuvarnas herre´ - eller Scipio som han egentligen heter - ett uppdrag som kan ge barnen mer pengar än de någonsin drömt om. Tillsammans tar de uppdraget, men det kräver stort mod. För att lyckas genomföra det måste de nämligen göra inbrott i Casa Spavento, och kanske värst av allt - åka till den hemliga ön ´Isola Segreta´ som sägs vara förhäxad.

Boken Tjuvarnas herre är ett fantastiskt och spännande läsäventyr, där barnens smarthet och samarbete tar dem ur många besvärliga situationer.
  I boken finns också en karta över Venedig så att man som läsare kan följa barnens äventyr runt om i staden, både till fots i gränderna eller i gondol på kanalerna.
  Boken filmatiserades 2006
.

Häxa av Celia Rees

Femtonåriga Mary får uppleva hur hennes mormor avrättas som häxa. Hon får hjälp att fly till Amerika från ett England fyllt av fördomar och skräck. Men hon upptäcker snart att hon kommit ur askan i elden. Hennes särpräglade genomträngande blick väcker misstankar bland de strängt religiösa nybyggarna hon lever hos: Är hon också en häxa? Mary vågar inte röja sina tankar för någon. I ett lapptäcke syr hon in sina hemliga anteckningar. Här finns de bevarade ända in i vår tid.Häxa bortom tiden av Rees

Agnes pluggar på college och upptäcker att hon står i en märklig kontakt med en kvinna som levde för 300 år sedan - Mary, som hon är ättling till och som Agnes har mer gemensamt med än de sällsamma krafter som tvingade Mary att fly för sitt liv en gång för länge sedan. En dramatisk och spännande historia som fängslar från första stund.


Pirater av Rees

Året är 1724. Två unga flickor blir pirater för att undgå ett fasansfullt öde. Den ena är en rik köpmansdotter från England, den andra en förrymd slav från Jamaica. Deras öden är oupplösligt sammanflätade och deras äventyr olidligt spännande. Här ställs vi öga mot öga med hjärtlösa plantageägare som är ofattbart förmögna, blodtörstiga pirater, och inte minst bokens två tuffa hjältinnor som trotsar konventionerna och riskerar allt för att undkomma ett fasansfullt öde. Men det är också en fantastisk kärlekshistoria och en actionspäckad skildring som levandegör ett stycke oförglömlig historia.


Sketna Gertrud och Kung Magnus kalas av Gudrun WessnertDet är kris på slottet år 1336. Magnus Eriksson ska bli krönt till kung och hålla fest på slottet i Stockholm i tre dagar. Aldrig har han behövt sina kockar mer än nu. Men då inträffar det som absolut inte får hända:
kungens mästerkock blir biten i fingret av en råtta och dör. Och inte nog med det. Syltakonan, det vill säga kvinnan som bakar pastejer och syltor, rymmer med den svekfulle spettvändaren. Dessutom har Magnus en retsam överhovmästarinna som heter Birgitta. Det var hon som blev den heliga Birgitta när hon hade dött. Men när hon levde var hon inte att leka med.
¿Du klär dig som en påfågel och äter som ett tryffelsvin¿, brukar hon säga till kungen. Om kalaset misslyckas kommer hon att reta kung Magnus i tid och evighet. Alltså gäller det att hitta en ny kock,
en rask karl som kan göra goda syltor och aladåber. Men tiden är knapp och den som bakar stadens bästa syltor är ingen karl, utan en rask kvinna: Sketna Gertrud Syltakona, ensam mor med fem barn. Matlagningskunnandet är det alltså inget fel på, och till slut triumferar Sketna Gertrud. Men på vägen till det lyckliga slutet ställer hon och hennes stora familj till med ett kaos på slottet som påminner mer om Helan & Halvan som pianoflyttare än om en kungamiddag.


Sketna Gertrud och råttjakten av Gudrun Wessnert


Kung Magnus Eriksson vill skriva en lag som ska skapa ordning och reda i riket och göra honom känd som en av de främsta kungarna i den svenska historien. Men tiden börjar bli knapp, så alla skrivkunniga munkar på klostret sätts i arbete med att pränta lagen för hand. Samtidigt utsätts Stockholm för en råttinvasion av sällan skådat slag. Och råttor är ju som bekant mycket förtjusta i att äta papper, så nu behövs råttbekämpare mer än någonsin för att hindra att den nya lagen blir råttmat.

Än en gång får Sketna Gertrud Syltekona, hennes stora och växande familj och inte minst katten Svarta Sara och hennes ungar, rycka in och hjälpa kungen. Att hålla slottet och klostret fritt från råttor, laga syltor och aladåber till ett stort bröllop och samtidigt vara gravid i nionde månaden blir dock för mycket till och med för den mest kapabla kvinna - och precis som i Gudrun Wessnerts debutbok Sketna Gertrud och kung Magnus kalas utbryter kaos och en lång rad komiska förvecklingar. Och Jens Ahlboms festliga illustrationer gör naturligtvis inte boken mindre rolig.

Damen under isen av Singleton

Mercy kan se spöken. Så har det alltid varit, men en natt ser hon ett spöke hon aldrig sett förut.
Mercy har gått ner till dammen vid änden av Bränneriängen och under isen ser hon en ung kvinna. Kvinnan tittar på henne och rör på munnen som om hon vill säga något. Fastän Mercy är van vid spöken blir hon överraskad och springer raka vägen hem. Kall och chockad blir hon omhändertagen av Aurelia i det varma köket i det stora huset Nya Seklet. När Mercy vaknar nästa dag ligger en snödroppe på hennes kudde fastän det är mitt i vintern.
Uppdykandet av detta nya spöke och snödroppen får Mercy att börja fundera. Hur kommer det sig att familjen lever sina liv om natten. Varför minns hon inte sin mor? Varför är det vinter hela tiden? Kommer aldrig våren? Hon bestämmer sig för att försöka ta reda på varför saker är som de är och sakta avslöjar hon familjens mörka hemligheter.

Denna bok är spännande, romantisk och svår att släppa från sig.


I häxjaktens skugga av Singleton

År 1586 möter Elizabeth Dyer en grönaktig varelse djupt inne i skogen. Det visar sig vara en flicka i hennes egen ålder, Isabella Leland. Isabella har sökt skydd i älvriket de senaste trehundra åren sedan hennes mamma bränts som häxa av byborna. Elizabeths familj svävar också i fara.
Isabella vill förhindra en ny tragedi
.


Spetshäxan av Gudrun Wessnert
Det var inte meningen att hon skulle överleva. Denna tysta, lilla flicka som lämnades hos en änglamakerska.
Men världen där ute lockar och livskraften är stor, så Anna Christina rymmer, springer bort från staden och allt mörker; från svält, råttor och unken lukt. På vägen plockas hon upp av en märklig kvinna som ger henne arbete och husrum - hon blir en av Spetshäxans knypplerskor och livet blir återigen fyllt av hårt arbete och förtvivlan.
När hon är ledig från knypplandet får hon vara i trädgården, då dyker tankar och frågor upp: Vem är pojken som tittar på henne genom planket på dagarna? Var kommer hennes puderdosa ifrån? Varför känns franska ord så bekanta?
Efterhand som tiden går börjar hoppet om ett lyckligt liv försvinna. Då finner Anna Christina sin inre röst, sin alldeles egna röst och med den tar hon sig fram på de mest oväntade sätt.

Läs en ny roman skriven av kritikerrosade Gudrun Wessnert som i "Spetshäxan" rör sig i Gustav III:s tid då kaffet blev lagligt, teater och cirkus präglade kulturlivet och spets var på modet.


Idilia Dubbs dagbok av Genevieve Hill
         

        
      
Detta är den sanna historien om sjuttonårigafröken Idilia Dubb från Edinburgh. Närhon 1851 var på resa med sin familj i det tyska Rhenlandet, försvann hon plötsligt under mystiska omständigheter. Det stod att läsa i den tidens tidningar om de fruktlösa försöken att finna spår efter henne.
Tio år senare hittades kvarlevorna av Idilia Dubb i en tornruin. Vid hennes sida hittade sockså hennes dagbok och ett fantastiskt romantiskt äventyr uppdagades...

Genevieve Hill, Idilia Dubbs väninna, tog hand om dagboken, redigerade den och försökte
få den förlagd redan 1860. Hon lyckades dock inte varpå Idilia Dubbs öde föll i glömska. För några år sen återfanns den, väl bevarad, hos en stiftelse i Edinburgh.
Alkemisten av Coelho
Den unge fåraherden Santiago, genom hela boken kallad "pojken", har valt sitt yrke på grund av sin önskan att se sig omkring i världen. Han leder fåren från plats till plats genom Andalusien och får se många olika samhällen på vägen. Men efter att pojken två gånger haft samma dröm om en skatt vid Egyptens pyramider räcker inte längre den frihet i tid och rum som herdens uppgifter ger. En drömtyderska, en kung, två ädla stenar, en kristallbutik och annat som kommer i pojkens väg leder honom mot sitt levnadsöde och mot insikter om världssjälen.
Parfymen av Süskind
Platsen är Paris Hallar, tiden 1700-tal. En vanlig människa skulle snabbt gå under i den stinkande och grymma värld som Paris fattigkvarter utgör. Men Grenouille är ingen vanlig människa. Han saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro. Han är född med ett säreget luktsinne och han glömmer aldrig en lukt. Dofter blir hans besatthet och hans yrke - parfymörens. Han dras till unga oskuldsfulla kvinnor; kvinnorna intresserar honom inte - men Doften! Den måste utvinnas och förädlas efter konstens alla regler. Som världens mest framstående parfymör kan han konsten. Men utövandet är bundet till ett fruktansvärt villkor …

Nektar av Lily Prior
Ramona Drottoveo är inte den vackraste av kvinnor men hennes kroppsdoft driver alla män till erotiskt vansinne. Medan hon villigt tillfredsställer männens lustar sliter kvinnorna sitt hår. Så småningom gifter sig Ramona med en vänlig biodlare som dock avlider i slaganfall när han redan på bröllopsdagen överraskar sin fru med en ny älskare. Ramona flyttar till Neapel med sin älskare där hon föder en oönskad dotter som "stjäl" hennes doft. När Ramona inte längre kan domptera männen måste hon ta skeden i vacker hand och återvända till godset La Casa.

Nektar är en uppsluppen och långt ifrån sedesam hyllning till människans driftsliv men också en underbar skildring av det sena 1800-talets Italien.

Påven Johanna av Cross
Hon var en begåvad och orädd kvinna som förklädd till man lyckades överlista hela den katolska världen. Hon skaffade sig kunskap inom medeltida filosofi, religion och läkekonst. Hennes lysande begåvning förde henne på äventyrliga vägar till påvepalatset i Rom. Där drogs hon in i en virvel av politik, religion, kärlek och makt. En riskfylld tillvaro där livet ofta stod på spel.
När ödet såg till att Johanna blev vald till påve hade det förgångna hunnit ifatt henne - och det mest förbjudna var ett faktum ...
Påven Johanna är en storslagen historisk skildring fylld av kvinnlig list, romantik, mänsklig grymhet och maktbegär ... en imponerande och hisnande historisk resa som väcker många tankar hos läsaren.
Elisabeth av Lesley Pearse
Liverpool 1893. Femtonåriga Elizabeth Boltons liv förändras dramatiskt. Hennes föräldrar dör och lämnar Beth, hennes storebror Sam samt en nästan nyfödd halvsyster, helt ensamma. Sam drömmer om att starta ett nytt liv i Amerika och tveksamt följer Beth med efter att de hittat en kärleksfull adoptivfamilj till systern. På båten till New York träffar de spelaren Teo och Jack som flyr från en besvärlig uppväxt. De fyra blir vänner och när rykten börjar gå om att guld har hittats på en plats som heter Klondike gör de sig redo för sitt livs äventyr. Kommer de att klara den farliga resan genom snöiga och otillgängliga bergstrakter? Och vem vinner Beths hjärta - kvinnokarlen eller den pålitliga?


Belle av lesley Pearse
Femtonåriga Belle har levt på en bordell hela sitt liv. Trots detta har hon haft en väldigt skyddad uppväxt med en mamma och många kvinnor som tagit hand om henne. Men en dag råkar Belle se när en av de prostituerade mördas av en kund och tillvaron förändras på ett ögonblick. För att hon inte ska kunna skvallra förs Belle bort av mördaren och säljs till en bordell i New Orleans. Där börjar sedan den långa vägen tillbaka. Hur ska hon kunna rymma från sin nya arbetsplats? Hur ska hon kunna ta sig hela vägen hem till England och alla vännerna igen?
Och kommer hennes ungdomskärlek vilja träffa henne efter allt hon har gått igenom

Belles läfte av Pearse
När första världskriget bryter ut tar Belle Reillys man, Jimmy, värvning och blir placerad vid de farliga utposterna i norra Frankrike. Belle inser att hon inte kan stanna hemma i England när så många offrar sina liv så hon blir ambulansförare för Röda korset och hamnar även hon i Frankrike. En tragisk händelse gör att hon möter Etienne en man ur hennes förflutna som hon aldrig lyckats glömma och plötsligt ställs allt Belle tidigare levt för på ända

Lesley Pearse fick sitt genombrott med romanen Georgia. Hon bor i Bristol i England och har skrivit många älskade historiska romaner om starka kvinnor. ungdomskärlek vilja träffa henne efter allt hon har gått igenom?


Mary av Pearse
Mary låter sig övertalas att stjäla - och döms till sju års fångläger i Australien -

År 1786 begår den unga Mary Broad sitt livs misstag. Hon stjäl en sidenhatt, grips av polisen och döms till döden genom hängning. Straffet mildras och hon flyttas till ett fångskepp. Tillsammans med hundratals andra fångar ska hon forslas till en ny koloni på andra sidan jordklotet. En omänsklig tillvaro väntar Mary, som har lovat sig själv att lyckas med två saker under fångenskapen: överleva - och fly -
Berättelsen om Mary Broad bygger på en sann historia

Hope av Lesley Pearse
Hope är en dramatisk kärlekshistoria i krigets skugga. När Hope är nyfödd förs hon bort från den rika familjen Harvey på Briargate Hall till en liten by i närheten. Där växer hon upp som i den fattiga, kärleksfulla familjen Renton, och hennes sanna identitet förblir en hemlighet. Hopes idylliska barndom får ett abrupt slut den dagen hon råkar bli vittne till en hemlig kärleksaffär på familjen Harveys gods. Hon tvingas genom utpressning ge upp sitt liv i Somerset och lämna sin älskade familj för att aldrig återvända. Förtvivlad och utfattig kämpar Hope för att överleva i Bristols slumkvarter. Men mitt ibland det förödande kolerautbrottet visar Hope ett oerhört mod som skicklig sköterska, en fallenhet som så småningom tar henne till Krimkriget och de fasansfulla slagfälten. Men Hope kommer att återvända till England och möta de personer som fördrev henne därifrån. De mörka familjehemligheterna är inte för evigt tystade ...

Lesley Pearse fick sitt stora genombrott som författare med romanen Georgia och hon är numera en av de mest älskade brittiska författarna. Andra titlar hon har skrivit är Charity, Rosie, Charlie, Matilda, Nellie, Daisy, Beth & Susan, Mary och Adèle. Lesley Pearses huvudpersoner är både starka och svaga och tvingas kämpa hårt för att bli lyckliga. De är lätta att ta till sitt hjärta och berättelserna lockar både till skratt och tårar.

Matilda av Pearse

Matilda bor i Londons slum med sin far. Genom att rädda livet på en flicka, får hon plats som barnflicka hos prästparet Giles och Lily Milson. Matilda slipper fattigdomen. När Giles får en tjänst i Amerika får Matilda följa med.


 

Nellie av Pearse

Del 1
Nellie, åtta år, lever med sina föräldrar och lillasyster Mary i en liten lägenhet i efterkrigstidens London. Under ett gräl faller modern nedför en trappa och dör. Fadern döms för mord och barnen skickas till ett katolskt barnhem med stränga nunnor. Vistelsen där blir svår och systrarna drömmer om att komma därifrån. Nytt hopp väcks när ett barnhem i Australien visar sig villigt att ta emot dem.
Del 2
Systrarna Nellie och Mary har nu flyttats från barnhemmet i England till ett annat i Perth, Australien. Det nya barnhemmet ska visa sig vara än värre och systrarna hoppas nu på att få arbete som pigor. Men jobbet som piga blir för Nellie mycket tungt. Trösten kommer först med kärleken och hon gifter sig med Ross. Han är också barnhemsbarn, med ett trauma som gör att äktenskapet inte fungerar.
Landet bortom haven av Tamara McKinley
Susan, fiskardotter i Cornwall vid 1700-talets slut, mister far och fem bröder i en fiskeolycka.
Hon bryter med sin älskade och gifter sig med prästen Ezra för att trygga moderns och syskonen framtid. Ödet för henne till Australien, ett okänt land bortom haven. Del 1

De modigas rike av McKinley
Andra boken i en planerad trilogi om nybyggare i Australien. Tiden är sekelskiftet mellan 1700-talet och 1800-talet. Edward Cadwallader är tillbaka i Sydney, men är lika våldsam som tidigare. Aboriginen Mandawuy hatar Edward efter en massaker. När George Collinson möter Edwards fru Eloise blir han djupt förälskad.
Arvet av McKinley
Tredje fristående boken om nybyggare i Australien. På 1850-talet växer skarorna som letar efter guld. Till dem ansluter sig James,en nybyggare som kommit tillsammans med Ruby.
I konflikten mellan aboriginerna och nybyggarna tvingas Ruby och aboriginflickan Kumali att välja sida.
Matildas sista vals av McKinley
Jenny, ung, framstående konstnär i Sydney, har förlorat man och son i en tragisk olycka. Hennes man efterlämnar ett testamente som gör henne till ägare av en fårfarm. Med stor vånda åker hon dit och hittar gamla dagböcker och kläder från förra ägaren - Matilda. Skeendet i dagböckerna berättas parallellt med Jennys egna upplevelser. Del 1Jakaranda av MCKinley
Jakaranda har varit en av Australiens bästa vinodlingar, men nu har familjens överhuvud, Joseph Witney, dött och arvingarna vill sälja. Änkan Cordelia tar hjälp av sitt barnbarn, juristen Sophie.
Gamla familjehistorier berättas på nytt. Del 2


Stormblomma av McKinley
Ellie växer upp hos sin moster på en farm i Queensland. Där arbetar tvillingarna Charles o Joe. Båda är attraherade av Ellie och under ett gräl dödas en av dem. Ellie gifter sig med den andre o
får två döttrar. En dag beslutar hon att avslöja sin hemlighet. Del 3


I stormens öga av McKinley
År 1894 beger sig det nygifta paret Eva och Frederick Hamilton med passagerarbåt från Liverpool till Australien. 1947 gör Evas dotter Olivia om samma resa. Hon återvänder till sitt hemland från ettkrigshärjat London för att ta reda på vad som döljer sig bakom några dokument som hennes nyligen avlidna moder efterlämnat.
Återkomsten av McKinley
Det är nyårsfest hos familjen Bartholomew i Sydney år 1886. Den unga Clarice Pearson förförs av sin karismatiske svåger vilket avslöjas och orsakar splittring i familjen. 1920 bor den föräldralösa konstnären Lulu hos en släkting i London. Ett brev från Tasmanien och resan dit blir vändpunkten i hennes liv.

En välbevarad hemlighet av Kate Morton

En solig sommardag blir den sextonåriga Laurel vittne till en fasansfull händelse i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Ett brott begås, men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken.

Som vuxen är Laurel en firad skådespelerska men hon bär ständigt den mörka hemligheten inom sig. När så hennes mor närmar sig livets slut bestämmer sig Laurel för att söka sanningen. Plågad av minnena från den där dagen för femtio år sedan, återvänder hon till föräldrahemmet. Hon börjar pussla ihop bitarna i en dramatisk historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Det är berättelsen om tre främlingar från skilda världar - Laurels mor Dorothy, Vivien och Jimmy - som av en händelse möts i London och vilkas liv blir ödesdigert sammanflätade. Den sanna historien visar sig vara långt mer omskakande än Laurel någonsin kunnat föreställa sig.

Med sitt växlande mellan 1930-talet, 1960-talet och nutid, är En välbevarad hemlighet en fängslande berättelse om mysterier och hemligheter, skådespel och bedrägeri, mord och evig kärlek.


Den glömda trädgården av Kate Morton

1913
En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen.
1975 På sin ålders höst företar Nell O"Connor den långa resan från hemlandet Australien till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.
2005

När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där.
Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien ...
Den glömda trädgården är en romantisk, gripande och oavbrutet spännande roman, vars handling utspelar sig på flera olika tidsplan parallellt. Lager för lager avtäcks en sällsam historia som under århundraden påverkat många människors liv.


I det förflutna av Kate Morton

Edie Burchill och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, men ett gammalt brev som varit på villovägar sedan andra världskriget dyker plötsligt upp och väcker starka känslor till liv. Hon får veta att mamman som trettonåring skickades till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Men vad hände egentligen där?

Eftersom mamman vägrar berätta beger sig Edie till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen. Där bor de excentriska systrarna Blythe kvar och Edie kommer snart sanningen på spåret. Men andra hemligheter finns också gömda på slottet och pockar på hennes uppmärksamhet.
I det förflutna är en spännande och gripande roman kryddad med gåtor, familjehemligheter

 
Röd måne av Elisabeth Nemert

Häxprocesser, kärlek och maktkamp i 1600-talets Sverige

Månen lyser flammande röd den frostiga höstnatt i nådens år 1626 när läkekvinnan Ingrid Ingemarsdotter rider mot sitt hem, gården Näs nära Skokloster i Uppland. Röd måne är ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv som då kallar de sina till sig. När månen är röd håller man sig inomhus om man är rädd om sin själs salighet.

Plötsligt bryts tystnaden av ett spädbarns hjärtslitande gråt och vid vägkanten hittar Ingrid ett övergivet nyfött flickebarn. Flickan döps till Indra och växer upp hos Ingrid, som skänker henne all sin kunskap om växternas läkande förmåga.
Men Indra har också begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som har kraft att läka sjukdom har också kraft att framkalla det som är ont. Och straffet för trolldom är döden.
När häxbålen tänds över landet drar en klappjakt igång som tvingar Indra på flykt.

I Röd måne får vi följa Indra och hennes kamp för de mest utsatta i det av krig och umbäranden drabbade Sverige. I Europa rasar trettioåriga kriget och Gustav II Adolf har fallit i slaget vid Lützen 1632. Den unga Kristina, jämnårig med Indra, är nu Sveriges drottning och ödet kommer att föra samman dessa båda kvinnor och för alltid förändra Indras liv.

Ljusets dotter av Nemert

En gripande och hoppfull askungesaga i 1700-talets Sverige!

Det är sent 1700-tal och Edsbergs slott i Sollentuna utanför Stockholm sjuder av liv. På ladugårdsplanen samlas drängarna och traktens torpare för att tilldelas dagens arbetsuppgifter, fiskare lägger ut sina nät på Edsvikens vatten, i köket styr kokerskan över en rad pigor och från slottets salar hörs glada röster.
Marias far är förman på Edsberg. Han är fruktad och våldsam. Oftast är det hustrun, en kuvad och uppgiven kvinna, som får känna på hans knytnävar, men även Maria och hennes bröder råkar illa ut. Faderns uppfostringsmetoder har gett Maria en höftskada och hennes haltande gång och bortkomna sätt är ständigt föremål för traktens skämt och jämnårigas trakasserier. Skammen och hjälplösheten över det som sker i hemmet har ytterligare ökat hennes ensamhet och plåga.

Marias enda riktiga glädjeämne är musiken, att lyssna till den mäktiga orgeln under söndagens gudstjänst och spelmannens sprittande toner på logdanserna. I sällskap med musiken glömmer hon sina sorger och i hemlighet spelar hon på morfaderns fiol.
En kväll är spelmannen sjuk och de danslystna edsbergarna står utan musik. Maria tar fiolen och stråken och de överraskade åhörarna tror inte sina öron när de hör polka, schottis, hambo och vals ljuda under hennes fingrar. Dold bakom klungan av människor lyssnar en av samtidens mest framgångsrika musiker och det kommer att föra Maria till Stockholm och Gustav III:s hov.

Men när den unga prästen Johan Stjärna tillträder en tjänst i Sollentuna tar hennes liv än en gång en ny vändning.

Bortom stjärnan av Nemert

Sofia växer upp i den lilla staden Betlehem under romarnas ockupation. Det är ingen tid då kvinnor uppmuntras att gå sin egen väg och styra över sina egna liv, men Sofia har alltid känt att hon inte är som de andra invånarna i staden - hon är annorlunda. Den oväntade vänskapen med den rike köpmannen Shimon öppnar dock dörren till en annan värld, och Sofia får chansen att ta sig till Rom. Det är ingen lätt resa hon ger sig ut på, men hon är stark och stjärnan som alltid väglett henne ger henne mod.

Att alltid skilja sig från mängden tycks vara Sofias lott i livet, och den som är annorlunda blir ofta ensam. Tills hon en dag möter en man hon träffat tidigare - men bara i sina drömmar ...Den vita liljan av Nemert

DEN VITA LILJAN är berättelsen om en modig ung kvinna som utmanar rådande normer.

Catherina föds år 1460 i Palermo på Sicilien. Hennes mor dör i barnsäng men hinner fråga sin svägerska om hon kan ta med sig flickan till Messina. Där växer Catherina upp, långt från sin känslokalle far, och hon får en lycklig barndom. Hon uppfostras som det anstår en sofistikerad renässansdam och blir även en mästare på ridning och fäktning.

Men när fosterfadern dör slås hennes tillvaro i spillror. Hennes biologiske far säljer henne till en grym man och Catherina tvingas fly till Florens, förklädd till man, för att söka sin lycka där. Av en slump träffar hon Lorenzo de Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat, och mellan dem uppstår en ömsesidig attraktion

Rovfåglarnas tid av Nemert

I den lilla staden Rosedale i södra England lever prästdottern Angelica Blake. Hon längtar bort från den instängda tryggheten i prästgården och drömmer om ett liv i adelns salonger. När hon blir erbjuden anställning som sällskapsdam åt sin barndomsvän, grevdottern Diana Wellington, ser hon det som en skänk från ovan. Diana ska gifta sig med den franske ädlingen Jacques de Polignac och flytta till Frankrike. Angelica känner en ögonblicklig motvilja mot Jacques men förtränger känslan eftersom ingenting får stå i vägen för hennes nya liv.
Fyllda av förväntningar reser de båda kvinnorna till revolutionens Frankrike. Men den verklighet de där möter har föga att göra med deras skira drömmar. Våld, misshandel och makthunger blir deras vardag. Angelica inleder ett förhållande med Jacques far Claude, men när passionen svalnat inser hon sitt misstag och tvingas omvärdera allt som hon dittills värdesatt. Claude är inte mycket bättre än sin son, vars grymma misshandel förvandlat Diana till en skugga av sig själv. Angelica stannar hos Claude i utbyte mot löftet att Diana ska få resa hem. Det hon inte vet är att Jacques istället tar henne med till Paris där de båda fängslas av revolutionens män.
När Angelica upptäcker Claudes svek ser hon ingen annan utväg än att fly. Hon ger sig ut på en farofylld resa genom Frankrike, fast besluten att ta sig tillbaka till England. Vägarna är fyllda av rövarband och ingen går längre säker, men Angelica, som ärvt sin mors förmåga att förutspå framtiden, tycks vara beskyddad av högre makter. På sin resa möter hon den unge generalen Napoleon Bonaparte och detta möte får konsekvenser för dem båda.
Ödet för Angelica till Paris, maktens centrum. Där lever också läkaren David Duchamp. Han är kungabarnens men också de fattiga parisarnas läkare. Han var en livlig anhängare till den unga revolutionens ideal men ser nu med stigande sorg hur våldet tar över.
Angelicas och Davids livsöden snuddar vid varandra ett flertal gånger, men de har en lång väg att vandra innan de är redo att mötas ansikte mot ansikte. Rovfåglarnas tid är en oerhört spännande roman som utspelar sig med den franska revolutionen som fond. Det är också en berättelse om mod, medkänsla, mänskligt växande och svindlande kärlek.Ödets hav av Nemert

Hon stod i skeppets för och såg ut över det upprörda havet. Hon var på väg bort, bakom henne fanns allt det som hon en gång hållit av, framför henne fanns bara ovisshet. Och inne i hennes kropp växte ett barn för vilket hon bara kunde känna hat och ovisshet."

Aurora Eken hade fått allt hon kunde önska sig. En redbar make och ett gott liv på gården Hästnäs. Som genom ett under hade hennes familj skonats från Digerdöden som nio år tidigare skördat så många liv i Visby. På hennes gård lever också den unga och föräldralösa pigan Elin Persdotter, som efter pestens härjningar funnit en fristad hos Aurora.
När Gotland invaderas av den danska armén delas gotlänningarna i två fientliga läger. På Hästnäs blir livet aldrig mer detsamma och de båda kvinnorna tvingas ut i världen mot ett okänt öde.

Ödets hav är en spännande och inträngande berättelse om livet på Gotland under 1300-talet, om livets oförutsägbarhet, om civilkurage och mod och kärlekens helande kraft.


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar