måndag 17 februari 2014

Boktips inför julen

När tomten föll ner från himlen

Cornelia Funke

Det blir en märklig och spännande jul för pojken Ben när det en regning morgon står en husvagn parkerad utanför på gatan där han bor. I husvagnen finns den unga jultomten Niklas Jula, några småänglar och ett gäng med tomtenissar. Jultomten Julas osynliga ren Stjärnskott har slitit sig och försvunnit från tomtens vagn som nu trillat ner på marken. Och nu kan Jula och hans vänner inte ta sig därifrån. Och värst av allt är att de jagas av Herman Helgerån och hans falska jultomtar som tagit över i Juleland.
   Det blir den blyga pojken Bens och flickan Charlottas uppgift att hjälpa Tomten Jula så att han inte blir förvandlad till en chokladtomte av Helgerån, när han och hans kumpaner sakta men säkert intar staden i sina silverfärgade stora bilar.


 
Julkrubba med hundKirsten Boie
Här har vi Lisa. Det närmar sig jul och klassen ska sätta upp ett julspel. De viktigaste rollerna får de av barnen som är duktigast på att läsa. Men alla behövs!, säger fröken, vi ska ha en kör också som ska sjunga julsångerna. Men det är förstås inte lika kul, och Lisa deppar tillsammans med några av klasskompisarna, tills de kommer på att de kan göra ett alldeles eget julspel. JA! Massor av problem och motgångar blir det förstås, men allt kan lösas. Hunden Törtel spelar en viss roll i berättelsen. Roligt blir det - om att våga ta plats och om att samarbete och lite envishet behövs ibland

Jag, morfar och Nisse Nys
 Ole Lund Kirkegaard
En härlig bok att läsa som en adventskalender – ett kapitel om dagen till 24 december
 
En 8-årig pojke firar jul hos sin morfar på landet. Här finns husdjur, men också en tomtenisse som hittar på alla möjliga hyss. Man hör honom - men ser honom aldrig

Jul i Stora Skogen
Ulf Stark

En julberättelse om dagen - en barnbok i 25 kapitel att läsa innan jul. Ulf Stark och Eva Eriksson i ett stämningsfullt juläventyr där djuren i Stora Skogen förväntansfullt väntar på att tomten ska komma. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tro på tomten
 
Lotta Olsson
Det är den första december, första advent. I ett fönster, två trappor upp i det gröna huset på Vidargatan i Stockholm, lyser redan adventsstjärnan. Precis som den lyser i alla andra köksfönster och i husen bredvid och mittemot och i alla hus på alla gator i hela staden. Och i hela Stockholm och i hela landet och i hela världen tänder människorna det första ljuset i sina adventsljusstakar. Tilda också, fast hon får lite hjälp av mamma, trots att hon egentligen kan alldeles själv.
Tända kan hon ju få göra, säger någon och skrattar. Men frågan är ju hur länge det brinner...
Det är något lurt med julen i år. Den tar liksom aldrig fart: det kommer ingen snö, adventsstjärnorna slocknar hela tiden och alla julgranar tappar sina barr så fort de ska bäras hem. När amarylliskrukan för andra gången ligger krossad på golvet hemma hos Tilda förstår hon att det har gått troll i julen bokstavligt talat!
Bakom spegeln i hallen, i den andra världen, bor trollet Skrufs. Och där bor alla de andra väsen som människor runt om i världen har slutat tro på. Också den som är orsak till den misslyckade julen! Skrufs, som är ett godhjärtat troll, är förtvivlad och vänder sig till Tilda för att få hjälp. Men hur ska de tillsammans få alla barn att tro på tomten igen? Och kommer de att hinna rädda julen?

En spännande och härlig julrysare i 24 kapitel som kan läsas varje decemberdag ända fram till julafton
 

  Tomten och den röda halsduken
Lena Arro
Det här är en alldeles oemotståndlig berättelse om en röd halsduk och om en tomte. Inte om någon rödklädd, bullrande jultomte utan om en liten envis, grå och allvarsam tomte. Och den här tomten var på väg norrut för att hinna fram lagom till jul till trakterna där just du och jag bor.


Den lilla Mullvaden och Julen


Zdenek Miler, Hana Doskocilova


 

Vintern har kommit och snön ligger vit och djup i skogen. Den lilla Musen och hennes vänner har krupit in i sina bon, där ligger de tryggt och snusar i skön vintersömn.
Men vänta, alla sover inte!
Den lilla Mullvaden, skogens påhittigaste och klurigaste djur, är vaken och förbereder en överraskning.
Allt ska vara klart till julaftonskvällen men fru Korp har någonting helt annat i tankarna...

 


 


 

 
Jag ska vara Maria!
Barbara Robinson
Fartfylld och rolig berättelse om syskonen Herdman som tar över kyrkans traditionella julspel i en engelsk småstad. De är busungar från en fattig familj och känner inte till vare sig Jesu person eller julevangeliet. De gestaltar sina roller i spelet på ett högst personligt sätt
 
Håkan Bråkans julaftonSören Olsson
Den elfte bilderboken om Håkan Bråkan. Det är jul och Håkans mamma berättar att det finns människor som arbetar på julafton. Håkan tycker att det borde vara förbjudet och funderar över vad han kan göra för att ge alla som jobbar lite jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar