lördag 22 februari 2014


Tankeväckande böcker
 
I en gåtfull spegel av Jostein Gaarder

En ängel -Ariel - och den sjuka flickan Cecilia pratar med varandra. Ariel vill veta hur det är att vara människa av kött och blod, att ha sinnen och kunna se och höra och känna och smaka och tänka etc. Cecilia vill veta hur änglarna kan komma och gå genom väggar, hur de kan vara på flera platser samtidigt, hur det är i himlen, hur det är att alltid finnas, hur det är att umgås på nära håll !ed Gud och mycket mera.
Detta är en underbar bok
 
Zak: Offensiv Röda Nunnan
Offensiv Röda Nunnan är en grupp bestående av rika och mäktiga människor som ska "städa bort" alla gatubarn, kriminella och prostituerade genom mord. De samlas och planerar det hela i sken av att vara en bantningsklubb. Även dem som kämpar för dessa människor ska utplånas. Med andra ord - social städning. Det är en fascinerande bok som bränner sig fast i medvetandet.

Felix är det första gatubarnet som ska mördas. Men Felix blir istället vittne till mordet på ett annat barn som sprängs i luften utanför McDonald's i Guatemala City. Han tänker inte vittna eftersom ingen tror på gatubarn, men han ska hämnas. Vi får följa Felix liv som gatubarn, hur han dämpar hungern genom att sniffa lim, lever på soptippen bland hundar och gamar och hur han försöker att överleva. Läs boken, följ Felix.
 
Kram från Alice av  Suzanne La Fleur
Alice är helt ensam i huset. Mamma har åkt. Vart vet inte Alice. Hon bara tog bilen och stack. Alices familj har råkat ut för en bilolycka, pappa och lillasyster Savannah har omkommit och mamma och Alice är svårt skadade. Efter en lång sjukhusvistelse kommer mamma och Alice hem men mamma är fortfarande psykiskt illa däran. Hon flyr undan de hemska minnena, överger Alice och lämnar henne ensam i huset.  Efter att en granne knackat på dörren och frågat efter mamma skriver Alice en stor lapp och sätter på ytterdörren där det står: BORTREST. Ingen får veta att hon är ensam hemma, då kanske hon måste bo i ett fosterhem, sånt har hon sett på tv. Och när det börjar ringa i telefonen svarar hon inte.
Men en dag står någon utanför dörren som inte ger sig. Det är mormor som har åkt hela vägen från Vermont. Det är hon som har ringt och ringt. Och äntligen kan Alice gråta över att hela hennes familj är borta.
 Man gråter och skrattar och blir alldeles varm i hjärtat av att läsa Kram från Alice.
 
I gryningen tror jag mamma ska väcka mig  av Christina Wahldén
Det finns berättelser som är så hemska så man helst inte vill höra dom. Samtidigt som de måste berättas. Det här en sån historia. Ombeni bodde i en liten by i Kongo när "rebellerna" slog till, mördade hennes föräldrar och bror. De tre systrarna togs som fångar och våldtogs gång på gång på gång. Ombeni lyckas fly men hemma i byn vill de inte veta av henne så hon tar sig till staden. Hennes räddning blir en nunna som lyckas få fram ett falskt pass och sätter henne på planet till Sverige. Men inte ens i trygga Sverige är livet lätt. Det är kallt och annorlunda. Alla har så bråttom och Ombeni känner sig i frågasatt. Vilken förmån det är att födas i ett land med fred! I slutet av boken har Christina samlat förskräckande fakta om situationen i Kongo.
Dubbel identitet av Haddix


Bethany älskar sina föräldrar men har alltid tyckt att de betett sig lite märkligt. Trots att hon snart fyller 13 har hon inte fått sova över hos någon kompis en enda gån, och absolut inte åka iväg på läger som sina vänner. Och trots att Bethany visar sig vara en naturbegåvning i gymnastik vill hennes föräldrar inte att hon ska börja med det. Vad är de så rädda för? Från vem kommer alla begagnade leksaker Bethany har fått av dem? Och varför gråter Bethanys mamma nästan hela tiden? En dag blir allt ännu märkligare. Bethany blir utan förklaring skjutsad av pappan till en okänd moster, och får reda på att hon ska bo där ett tag. Hon märker snart att folk i staden där mostern bor tittar underligt på henne, som om de sett ett spöke. Vem är Elizabeth som folk säger att hon är så kusligt lik? När Bethany försöker ringa sina föräldrar får hon reda på att deras nummer inte längre finns. Och snart förstår hon att sanningen är både svår och farlig att ta reda på.


 Hemligheten av McKenzie
14-åriga Lauren är adopterad och när hon en dag ska skriva en uppsats i skolan om sig själv upptäcker hon att hon inte vet så mycket om själva adoptionen. När hon frågar hemma börjar hennes mamma bortförklara sig och hon får inte svar på sina frågor.

Av en slump går hon istället in på en sida för försvunna barn och där hittar hon till sin stora fasa sig själv! Fast där heter hon Martha Lauren. Deras födelseår stämmer överens och Lauren blir mer och mer övertygad om att det är hon som är flickan på bilden. Kan hon ha blivit kidnappad när hon var liten? Men hur ska hon få veta sanningen när inte hennes föräldrar vill berätta något?

Lauren bestämmer sig för att tjata till sig en semesterresa till USA och väl där planerar hon en liten hemlig utflykt till adoptionsfirman där hon tror att hon adopterades bort för att försöka hitta sanningen om sig själv.


Sanningen om Alice av James
Var du glad, innerst inne? Var du glad att du blev av med henne? Din perfekta syster? Gladde du dig i hemlighetåt att hon dog?
Katherines lillasyster Rachel är död. Brutalt mördad. Fylld av sorg och skuld flyttar Katherine till Sydney. Här träffar hon Alice och börjar leva igen. Hon blir lyckligare än på länge. Men snart står det klart att det finns ett skäl till att Alice vill komma nära Katherine, så nära som möjligt. Sanningen om Alice är mer skrämmande än
Katherine någonsin kunnat tro.

Sanningen om Alice är en psykologisk thriller för tonåringar och unga vuxna. Det är en bladvändare om besatthet och hemligheter, om kärlek och död. Boken har kallats en Twilight utan vampyrer.


Såld av Grindley
Li Si-yan,som haft en lycklig barndom på den kinesiska landsbygden, säljs av sin farbror efter att fadern dött. Hon köps av en rik köpman för att bli hembiträde hos hans familj och så småningom gifta sig med hans förståndshandikappade son. Lu Si-yan rymmer och försöker ta sig hem. Efter att ha blivit bestulen hamnar hon i händerna på samvetslösa människor som utnyttjar henne för slavarbete i sin fabrik.


 Den tatuerade fjärilen av Pullman
Chris Marshall träffade flickan som han skulle komma att döda
en varm kväll i början av juni...

Så börjar Philip Pullmans senaste ungdomsbok, Den tatuerade fjärilen
- en historia om kärlek och svek som det är omöjligt att släppa!
Chris liv förändras när han träffar Jenny - hon är allt han någonsin drömt om och han vill inget hellre än att få vara med henne. Men det finns saker om Jenny som Chris inte känner till, saker som hon inte kan berätta om för någon. När så slumpen gör att de förlorar kontakten, sätts en händelsekedja igång som ingen av dem kan påverka och som oundvikligen leder fram till katastrofen. Men trots att man som läsare redan vet hur det kommer att gå drivs man hela tiden framåt av frågorna om hur och varför - vad är det som gör att deras kärlek är dömd på förhand?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar