torsdag 20 februari 2014


DJUR I BÖCKERNAS VÄRLD
 
En gris flyttar in! Av Claudia Fries
En gris flyttar in i huset där Haren, Hönan och Räven bor. De blir mycket oroliga.
För det vet ju alla att grisar är smutsiga och slarviga och kan inte hålla ordning omkring sig.
 En gris flyttar in handlar om fördomar som kommer på skam.
 
ROSA PÅ DAGIS - Barbro Lindgren & Eva Eriksson
Bullterriern Rosa och hennes människa återkommer i en ny tänkvärd, spännande och betagande bok om Rosas nya liv som dagishund. Femton andra hundar finns med i gruppen, som visar skrattretande stora likheter med den mänskliga motsvarigheten. Barbro Lindgren berättar inlevelsefullt om hur Rosa efter den första tveksamma nyfikenheten tar för sig av dagislivet. 
 
Sagan om Karlknut av Barbro Lindgren
Sagan om Karlknut handlar om den ensamme farbrorn Algot som träffar en liten mask i parken. Och så blir de vänner: Från första ögonblicket känner masken sig som hemma och Algot köper sallad för en femma. Masken får heta Karlknut efter Algots far, får sova i en tändsticksask och äta mat från en dockservis. Allt vore frid och fröjd om inte den listiga Stordumsnuten tyckte det var fult att ha en mask till vän...

Älskade lilla gris av Ulf Nilsson

En grismamma ska föda. Först kommer en kulting, sedan en till och en till. Till slut har hon tretton små. Men bara tolv spenar! En flicka, en pojke och deras pappa tar hand och den sistfödda lilla grisen som får namnet Pellen.
 

Fallet Stjärnan av Eggert

Valle och Vilma behöver bara gå utanför dörren så finns de där, alla ruskiga elakingar som tror att det är okej att plåga djur. Djurräddarklubben får in nya fall hela tiden.
Stjärnan är en häst som det är rysligt synd om. Laila Sporre som äger Stjärnan är inte alls snäll. Sporre är en riktigt ruskig elaking. Förstår hon inte att Stjärnan inte alls vill ha äpplen hon älskar bara morötter! Djurräddarklubben måste rädda Stjärnan.

Fallet Knubbfisken  av Eggert

Den här gången är det dags att rädda en fisk, som simmar runt, runt i ett akvarium på Valles lillasysters dagis. Men kanske inte länge till. Knubbfisken är tjock, riktigt tjock, och Valle och Vilma misstänker att han är på väg att äta ihjäl sig!
Den ruskiga förskolläraren Ulrik ger Knubbfisken alldeles för mycket mat varje dag. Valle och Vilma är de enda som kan rädda Knubbfisken! Men ska de lyckas, innan det är för sent?
Fläcken av Arne Svingen
Hubert är på väg till skolan när han träffar en söt liten hundvalp. Han lyfter upp den för att kela med den. Då kissar valpen på Hubert! Fläcken sprider sig på Huberts byxor, och Hubert vet att alla kommer att tro att han har kissat på sig.
Hur ska han dölja det för klasskamraterna, och hur ska han klara sig ifrån den elake läraren Nilsen. En lättläst och spännade bok, kanske lite galen.

 
Mustrubbel av Svingen


På väg till skolan ser Hubert en man som sitter på en bänk och snyftar. Bredvid honom står en bur med sex söta små möss. Mannen förklarar att mössen måste avlivas då ingen vill ha dem.
Kanske kan Hubert rädda dem? Han stoppar mössen i väskan. Men hur ska han ta sig igenom skoldagen med lärare Nilsen som hatar djur ...

Fristående fortsättning på Fläcken


Loves kanin av Annika Thor
Det är när Love och mamma är i centrum som han i djuraffärens fönster ser 3 söta kaninungar. Speciellt förtjust blir han i den grå lille kaninungen, som Love tyst för sig själv döper till Hoppsan. Efter övertalat sina föräldrar bestämmer de sig för att köpa Hoppsan. Love vaknar tidigt den lördagsmorgonen han ska hämta sin kanin, sin alldeles egen kanin. Det är precis som en födelsedagsmorgon när man väntar på att föräldrarna ska komma in med paketen. Love knappt bärga sig och tiden går hur långsamt som helst. Ska hans föräldrar aldrig vakna?
 
Napoleon och T-Kex av Annika Langa
Möt Napoleon Nappe Larsson. Han bor med sina föräldrar i den lilla norrländska staden Abborrträsk och på fritiden spelar han fotboll. Men Nappe är ingen vanlig tolvåring. Han är en tråkmåns, en knäppgök, en nörd. Nappe gillar inte att spela fotboll, istället föredrar han att samla på information till sitt arkiv över sällsynta och utrotningshotade djur. Han uppslukas också av tankar på planeter som exploderar och miljögifter och andra hot.
Utanför Östersunds kust har två forskare som kallar sig Monsterjägarna lokaliserat det mytomspunna Storsjöodjuret. Men de är inte ute efter att studera det. I själva verket är de tjuvjägare som vill tillfångata djuret och sälja det vidare till en rik samlare. Av en slump hittar Nappe och kompisarna Anders och Khaya Storsjöodjurets unge. Men det är inte lätt att ta hand om en odjursunge och ännu svårare är det med två monsterjägare som ständigt är dem på spåren.
Pojken som levde med strutsar av Monica Zak
En sandstorm skiljer en mor från sitt spädbarn. ”Hadara är borta! Jag satte ner honom bredvid några strutsägg. Nu kan jag inte hitta honom!” Så säger pojkens mor sedan hennes folk letat i dagar efter pojken.
Inte heller strutsäggen hittar man.
Hadara växer upp i strutsfamiljen och blir strutsmammans älsklingsbarn, eftersom han naturligtvis är ovanligt försigkommen för att vara struts. Han förstår betydligt mer än vanliga strutskycklingar och han kan med tiden hjälpa strutsflocken med sjukvård, säkerhet och vattenförsörjning
 
Mr Wilderbanks djurpark av Petrus Dahlin
12-åriga Molly Moloken och hennes familj bor i en ganska förfallen djurpark i Skåne. Föräldrarna har arbetat där i femton år, men nu verkar det vara slut med det. Djurparken har fått en ny ägare, som kräver att hela anläggningen måste göras i ordning, allt trasigt ska lagas och nya exotiska djur ska skaffas fram. Om familjen Moloken inte lyckas med det läggs djurparken ner och görs om till en golfbana. Nu har de tre veckor på sig, allt måste vara klart till den årliga julmarknaden, som äger rum den 23 december. Molly bestämmer sig för att skolka från skolan för att få tid att hjälpa sina föräldrar med detta nästan omöjliga uppdrag. Tyvärr verkar det som om någon försöker sabotera alla deras ansträngningar, så hur ska detta sluta? Spänning, äventyr och humor väntar på den som väljer den här boken!
 
Lärn, Viveca: Ett djur på fem bokstäver
På höstlovet åker Ola och Lisa till Stockholm för att gå på Skansen. Där finns det mycket som lockar en djurälskare som Ola. På tåget har han varit tvungen att lämna ifrån sig Laban, en liten mus som han smugglat med ifrån Orust. Nu bor den i Skövde. På Skansen är det andra djur som lockar...
Lättläst och roligt.
Det var det fräckaste  av Holzwarth,
Mullvaden får en lång, brun bajskorv rakt i skallen.
Indignerad ger han sig iväg och frågar de andra djuren vem som är skyldige.
 Alla demonstrerar sina egna utsläpp, men inget liknar korven på mullvadens huvud.
Trollet blir sjuk av Gull Åkerblom


Ibland händer det många jobbiga saker på en gång. Det råkar Anton ut för när både lillebror och hunden Trollet blir sjuka. Då är det skönt att ha sin kompis nära till hands!
Just när Anton ska åka till farmor och farfar blir hans lillebror sjuk och måste åka ambulans till sjukhuset. Anton känner sig ledsen och orolig men reser i alla fall.
Hos farmor och farfar träffar han sin kompis Mira och hennes hund Trollet. Mira och Trollet sover över men mitt i natten vaknar de. Nu är Trollet sjuk! Miras mamma kommer och det visar sig att Trollet måste åka till djursjukhuset.


Vattenhästen av King-Smith
Kirstie och hennes lillebror bor i Skottland. En dag hittar de ett underligt ägg nere på stranden.
De lägger det i badkaret på kvällen och nästa morgon simmar ett mycket konstigt djur omkring i vattnet.
Barnens morfar har hört talas om sådana djur även om han aldrig sett något förut. Det kallas för vattenhäst och växer väldigt fort.
Hemliga King-kong av Boie
Sebastian får inte ha djur hemma.Men en dag får hans ett marsvin av sin kompis Fredrik.
Sebastian smugglar hem den i ryggsäcken.Ingen i familjen anar något, fast mamma tycker det är konstigt med allt gräs som hon hittar. Marsvinet får heta King-Kong och behålla namnet när S. upptäcker att det är en hona. Så en dag är sladden till pappas rakapparat söndergnagd..

King-Kong i skolan av Boie

En dag bestämmer sig Sebastian för att marsvinet King-Kong ska följa med till skolan. Fröken får förstås inte veta om något för då blir det nog trubbel. Sebastian tänker visa kompisarna att ett marsvin är minst lika bra som en hund. Han hade inte räknat med att det skulle pipa så mystiskt från ryggsäcken och när matteboken visar sig vara alldeles blöt i nedre kanten blir det kris...
 

King-Kong får kärleksbestyr av Boie
Sebastian älskar sin lilla marsvinshona King-Kong. En dag kommer Elin på besök. Hon vill visa Sebastian sin nya marsvinshane som hon har fått på sin födelsedag. Sebastians mamma gör det klart för dem att de på inga villkor får låta marsvinen leka med varandra. Det finns ingen plats för eventuella bebismarsvin i deras lilla våning. Elin tycker att man väl inte skaffar barn med någon man är inte förälskad i, och King-Kong verkar inte det minsta intresserad av Myggan. När mamman ropar på barnen att komma och äta middag lämnar de King-Kong och Myggan ensamma i var sitt hörn av rummet. Några veckor senare blir King-Kong väldigt tjock och mamma tycker att Sebastian ska sluta att mata henne med kex hela tiden. Men är det på grund av kexen som King-Kong blivit så tjock?
Kasper och kapten av Mandel Chantal Long
 
Från att ha varit Kapten Mandels ögonsten blir Kasper - en hund - nu plötsligt undanskuffad. Husse har blivit kär i en tant, som heter Mari. Detta tänker Kasper inte finna sig i! Men hur ska han göra för att få husse att dumpa tanten?

Det stämmer verkligen att hunden är människans bästa vän. Kasper - en hund av rasen flat coated retriever - har det så bra med sin husse Kapten Mandel. Då dyker Mari upp och husse blir som förbytt. Plötsligt är Kasper inte ensam om Kapten Mandel längre. Om Mari bara hade förstått vad en hund behöver, men det gör hon ju inte. Kasper gör allt för att ut henne ur huset. Han gör upp en plan, men det går inte riktigt som han tänkt sig...
 
Coolt av Morpurgo
Om Robbie, 10 år, som blir påkörd av en bil och hamnar i koma. Han hör och känner allt, men det vet inte omgivningen. Han kan inte varken prata eller se. Familjen försöker på alla sätt att överraska, för att de skall få kontakt med honom. Mamman och pappan vet att Robbie har tagit deras skilsmässa väldigt hårt, och att han har tänkt mycket på den. De försonas och tänker försöka igen, allt för att Robbie skall vakna upp. De tar dit hans fotbollsidol från Chelsea, men han reagerar inte. Men när hans hund kommer dit, hans hund som Robbie tror dog i olyckan, då får Robbie oanade krafter...
Moure, Gonzalo: Karamellens ord
Kori bodde i flyktinglägret Smara i den algeriska öknen. Han var döv och kunde inte säga eller höra sitt namn. Det var när han såg läpparnas rörelser hos sin familj som han förstod att de sade hans namn. Kori tyckte mycket om kamelerna och ritade av dem. Hans faster och farbror hade ett kamelsto som Kori besökte nästan varje dag. När kamelen fick en unge var det som om ungen tittade på Kori och talade till honom. Kori läste på kamelungens läppar för att förstå vad han ville säga, Han kallade kamelungen  Karamellen
DiCamillo, Kate: Tack vare Winn-Dixie
Opal och hennes pappa Predikanten har flyttat. Opal känner sig ensam. Hon funderar över varför hennes mamma övergav henne och pappa. När hon frågar pappa blir han som en sköldpadda som drar sig in i sitt skal. När Opal är i affären springer en herrelös hund omkring därinne och ställer till kaos. Opal ser möjligheten till en ny vän i hunden och de lämnar affären tillsammans. Kommer hennes pappa tillåta henne att ta hand om Winn-Dixie? En underbar berättelse om vänskap, glädje, sorg och saknad. En skatt att vårda och kanske läsa högt tillsammans. Läs den!
Finnes: Agnes Önskas: hund av Thomas Halling
Agnes har tjatat om en hund sen hon fyllde sju år. Nu är hon snart 11 och önskar sig fortfarande en hund. Men i paketet som hon får på födelsedagen finns bara ett hundkoppel.
Det är ett prov. Hon ska gå ut med hunden/kopplet 3 gånger per dag i två veckor. Klarar hon det så blir det kanske en hund sen. Men vissa problem uppstår.
 
Kompisarna retas och den nya lärarvikarien vet inte om dealen att Agnes får gå hem på lunchen för att rasta sin "hund". Larsson blir sur när han ser Agnes med tomt koppel. Han tror att hon släppt hunden lös och börjar skäller ut henne efter noter.
 
Det är en lättläst och rolig bok för alla hundtokiga barn och deras föräldrar
 
Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund av Ingelin Angerborn
Tilda brukar gå ut med tant Doris hund. En dag när hon har handlat i affären råkar hon ta fel hund. Hon upptäcker sitt misstag när Axel, killen som Tilda är kär i, säger att hon har en fin hund. Så pinsamt! Tilda vågar inte erkänna att hon har tagit fel hund och går hem från affären med en stor labrador. Kvar utanför affären står tant Doris lilla chihuahua…En lite smårolig berättelse, tycker jag. Gillar man boken, kan man glädjas åt, att författaren har skrivit flera böcker i samma stil ”Om jag bara inte råkat…
 

Hemlös  av Lean
För ett år sedan dog 11-åriga Callys mamma, på pappas födelsedag. Sedan dess har allt blivit så annorlunda. Glädjen har liksom också dött. Plötsligt finns inte ens bästa kompisen kvar vid Callys sida. Och ingen tror henne när hon berättar att mamma börjat visa sig för Cally. Ofta med en stor grå hund i sällskap...
När skolan utlyser en tävling om att vara tyst en hel dag anmäler sig Cally frivilligt. Ingen tycks tro att just hon ska klara det. Men Cally har bestämt sig för att inte säga ett ord. Utan att avslöja för mycket, blir det början på något helt nytt.

Sukari min vän  av Ginny Rorby

 
Joey är 13 år och döv. Hon är inte född döv utan blev det för några år sedan då hennes pappa misshandlade henne och hennes mamma.
Mamma vill att Joey ska vara som alla andra och därför vägrar hon låta Joey lära sig teckenspråk. Hon vill att Joey ska läsa på läppar, men det är svårt på vissa människor och hon känner sig ofta utanför.
En dag när Joey är ute i skogen träffar hon en man som bor ute i en stuga i skogen tillsammans med en schimpans. Schimpansen heter Sukari och är väldigt speciell eftersom hon kan teckenspråk. Joey börjar besöka den gamle mannen och Sukari för att i hemlighet lära sig teckenspråk.
 
Monsterräddning av Ibbotson
Eva Ibbotson skriver gärna om spöken och häxor. I den nya boken - Monsterräddning! - handlar det om ovanliga djur som sökt skydd och vårdas på en oåtkomlig ö av tre fantastiska "mostrar". Eftersom de börjar bli gamla inser de att några andra så småningom måste ta över deras arbete. Det är då de får idén att åka till London för att "kidnappa" varsitt lämpligt barn. Tidningarna skriver om "Monstermostrar på mördarstigen!" - trots att faran egentligen lurar någon annanstans... Barnen förstår snart att de blivit "utvalda" till ett viktigt - och farligt arbete.
 
Rädda katterna! av Charlotte Hage
Saga och Elina har startat en egen tidning "Djurens nyheter" eftersom de inte tycker att det finns någon bra tidning om djur. När de hittar en katt med fyra nyfödda kattungar, bestämmer de sig för att efterlysa kattens ägare i tidningen. Ett av tipsen leder till en man som förnekar att han är kattägare, ändå ser de att det står en kattlåda i hallen. Vad skall de göra?
 
 
  Valpar till salu av Siv Widerberg  
  Maihsa får se hur en man och en kvinna tappar en stor kappsäck som
  innehåller mängder av illa medfarna hundvalpar. När mannen och
  kvinnan upptäcker Maihsa, försöker de först muta och sedan hota
  henne. Maihsa bestämmer sig för att hjälpa tullen att sätta dit
  hundsmugglarna tillsammans med sina kompisar Enea och Anton.
 
Frans skaffar hund av Christine Nöstlinger

Frans är jätterädd för hundar. Både stora hundar med vassa tänder och små som viftar på svansen. Men så blir han bekant med hunden Berta, som tillfälligt bor hemma hos kompisen Eberhard. Frans är med Berta varje ledig stund, och när hon en dag flyttar hem till sin riktiga matte igen blir han förkrossad. Frans försöker då övertala sina föräldrar att de ska skaffa hund. I tio dagar tjatar han - men de är orubbliga. Frans har gett upp hoppet om en egen hund, när Gabi en kväll ringer på hans dörr och har en alldeles lysande idé?


Kjelle är kattvakt av Kajsa Gordan
Kjelles matte Bettan ska resa bort och Kjelle måste bo hos Morfar och hans katt Sessan. Det är svårt att sova borta tycker Kjelle. Nästa dag ska Morfar dela ut post och Kjelle måste vakta Sessan. Det går inte så bra för Sessan smiter. Ska Kjelle hitta henne innan morfar kommer tillbaka?

En hund och hans pojke av Eva Ibbotson

En hund och hans pojke är en underbar bok
Det enda Harry önskar sig i födelsedagspresent, och har gjort de senaste åren, är en hund. Men hans föräldrar vägrar. Hundar smutsar ner. Men när Harrys pappa upptäcker att det finns något som heter Hundoteket, där man kan hyra en hund för kort tid tror han sig ha löst problemet.


När Harry är hos tandläkaren, så åker mamma och lämnar tillbaka Pricken till Hundoteket. För det som ingen berättade för Harry var att Pricken aldrig var hans egen, utan bara hyrd över helgen.
Harry får en plan.
Han ska INTE till någon internatskola. Han ska rymma. Med sin älskade hund som han tänker hundnappa.

 


 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar