fredag 21 februari 2014


SPÄNNING, SPÖKEN, ÖVERNATURLIGT

Kyrkogårdsboken av Gaiman
Den här boken börjar med att en man som kallas Jack ska mörda en hel familj. Han börjar med att mörda mamman och pappan och sist tänker han mörda spädbarnet. MEN när han kommer till spjälsängen så är den tom. Det här spädbarnet är nämligen inte som alla andra spädbarn. Det här ett extra påhittigt litet spädbarn och det råkar vara så att just den här natten när Jack är i huset så har barnet lyckats ta sig ur sin säng, krypa ner för trappan och ta sig ut genom dörren som Jack slarvigt har lämnat öppen. När barnet väl kommit ut börjar det sakta krypa upp för backen mot kyrkogården. När Jack upptäcker att barnet är borta blir han givetvis ursinnig och följer barnets spår ut från huset och upp för backen mot kyrkogården. Men barnet har ett rejält försprång och när barnet kommit in på kyrkogården så öppnar sig en ny värld för honom. Det här är nämligen inte vilken kyrkogård som helst utan på den här kyrkogården kommer de döda till liv på natten och nu är det natt. Fru Owens som dog för många hundra år sedan tar genast upp barnet i famnen och tar det till sitt hjärta. När Jack kommer fram till kyrkogården så har kyrkogårdens invånare redan bestämt sig för att ta hand om barnet och skydda honom. Så Jack får aldrig tag på barnet och pojken växer upp på kyrkogården tillsammans med de döda. Men när pojken har blivit tonåring blir han mer och mer nyfiken på de levandes värld, världen utanför kyrkogården. Men där ute finns också Jack fortfarande och han har inte glömt den lilla pojken..

Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Billie, 12 år, och hennes mamma flyttar från Kristianstad till Åhus för att byta miljö efter att Billies pappa dött. Men det är något konstigt med det nya huset. Det går rykten om att alla familjer som bott där tidigare råkat ut för hemska saker och blivit tvungna att flytta, och Billie hör knackningar på fönstret på natten. Varför har de tidigare ägarna lämnat möblerna och vems handavtryck är det som syns i dammet i gästrummet? Kan det verkligen vara spöken? Billie och hennes nya kompis Aladdin börjar forska i husets historia, och det verkar som att det är bråttom att flytta innan Billie och hennes mamma råkar ut för något otäckt... En riktigt spännande och kuslig historia!
 

Isspökets gåta av Margaret Mahy

Ett rop på hjälp ekar ut över världen. Det är bara vissa personer som har förmågan att höra det. Det är nämligen ett spöke som ropar. Tre av dem som hör ropet förstår direkt att ropet kommer ifrån Antarktis. Kanske ifrån skeppet "Gåtan" som inte har blivit återfunnet efter det att det har förlist.Dessa personer är Sophies pappa,som är upptäktsresande,
polarforskaren Corona och den brottslingen Slinker Ljusskygg.

Vad var det som hände på skeppet egentligen, och vad betyder amuletten som Sophie har hittat, och som verkar reagera mot hennes hud när den närmar sig Antarktis?

Ingen ser dig av Anna Knutsson

Det är sommarlov. Mira har inte kompisen Oliva att vara med som hon brukar utan ska vara på ett trist sommarkollo som hennes föräldrar anmält henne till. Efter några dagar tar den hurtige fritidsledaren Kenneth med henne och tre andra ungdomar från kollot på vildmarksläger. De ska testa om de kan klara sig i skogen. På vägen till Kilsbergen där de ska hajka hör de på bilradion att två brottslingar från fängelset i Kumla har rymt. På kvällen råkar Mira se ett SMS till Kenneth. Morgonen efter är han spårlöst försvunnen. Man kan säga att det verkligen blir ett test - inte bara på om de kan klara sig i skogen själva, utan på om de kommer hem levande.



Wessnert, Gudrun: Spindelbarnen

Samantha är hittebarn. Hon kommer till ett barnhus i tron att hon skall få det bra där. Det första mötet med de två kvinnorna som styr barnhuset får henne att inse att vistelsen där kommer att bli svår. Om man inte följer de stränga reglerna hotar kvinnorna med källaren där det finns råttor. Samantha träffar snart andra barn som varit i huset länge. De vet vilka faror som kan uppstå och hur man kan komma undan. En skrämmande berättelse om barns utsatthet i 1800-talets England



Rävbarnen av Gudrun Wessnert

Sam Fraser och hennes kamrater är på väg till Blå bergen, men de fasansfulla barnhusföreståndarna är dem hack i häl, fulla av hämndbegär. Och de Blå bergen är inte det paradis de föreställt sig. Där härskar rävbarnen, det skoningslösa rövarbandet som ser räven som sin beskyddare - samma djur som förr skyddade barnhusbarnen och som Sam ständigt hade en inre dialog med. Rävens röst hamrar fortfarande i hennes huvud, men nu med en hotfull klang. Och hans päls har svartnat ...
Kampen mellan ont och gott verkar tillta, finns det några goda krafter som kan bistå barnen? Kanske den mystiska hjorten, som ständigt dyker upp längs deras väg? Eller den änglalika Amabiel Wings, diskerska och spådam på krogen Tre Liljor?

Rum 213 av Angerborn

Elvira åker på kollo över sommaren och lär där känna två tjejer som heter Meja och Bea. Tillsammans bor de i rum 213 och i det där rummet börjar det snart hända riktigt kusliga saker. Ett fönster slår igen plötsligt trots att det inte blåser ute och saker försvinner, men läskigast av allt är att det på varje fotografi av Elvira syns en vit skugga bakom henne och en dag hittar tjejerna även ett mystiskt brev utan avsändare. Brevet är skrivet på ett utrivet blad ur Elviras dagbok, men hon är ju helt oskyldig! Snart får tjejerna veta att en flicka dog på kollot för många år sedan och det var en rödhårig flicka som sägs spöka i huset än idag. En natt tidigare i veckan såg Bea just en rödhårig flicka i rummet, men ingen trodde henne eftersom hon var den enda som påstod sig ha sett spöket. Kanske såg hon rätt ändå? Samtidigt tvivlar Elvira mer och mer på sig själv...hur kommer det sig att hennes blonda hår ibland ser nästan rött ut i spegeln och varför hade hon bläckfläckar på fingrarna den dagen då de hittade det mystiska brevet?

Spökjägarna får det hett om öronen av Cornelia Funke
Hedvig Hallongren, Tom Trulson och Hugo Nos är spökjägarna. En dag får de ett brev från Algot Pamp som driver ett hotell, han har lite problem med några spöken skriver han. Spökjägarna åker till hotell Strandpärlan och börjar bekämpa de eldspöken som finns på femte våningen. Det visar sig att eldspökena inte är de enda spökena på hotellet utan där finns också de fem absolut värsta, farligaste spökena i världen. Ska Hedvig och de andra klara av att besegra dem?


Spökjägarna och den blodiga baronessan
Pojken Tom Trulsson, spöket Hugo NOS (som betyder Någorlunda Otäckt Spöke) och spökexperten Hedvig Hallongren är tre framgångsrika spökjägare. Varhelst i världen som någon har problem med spöken rycker den berömda trion ut och rensar upp i spökträsket.
   I Spökjägarna och den blodiga baronessan har trion anlitats av förvaltaren till ett gammalt slott. Uppdraget är att driva ut Den blodiga baronessan en våldsam dam med ett mystiskt förflutet. Det sägs att hon härskade på slottet på 1600-talet, men att hon nu går igen och ställer till med problem i slottets salar. För att driva ut historiska spöken krävs att man vet exakt datum för deras död och omständigheterna kring den. Uppdraget visar sig bli rätt så knepigt för spökjägartrion eftersom Den blodiga baronessan gör allt som står i hennes makt för att stoppa dem! Detta är en humoristisk och charmig berättelse som är precis lagom läskig. Den passar perfekt som högläsning för de mindre lågstadiebarnen och som egen läsning för de lite äldre. Det är fyndigt beskrivet hur spökjägartrion besegrar den hemska damen, och boken innehåller även en hel del roliga illustrationer som man kan förfasa sig över.



Spökjägarna och den förhäxade byn av Funke
Världens mest berömda spökjägartrio: Hedvig Hallongren, Tom Trulsson och Hugo NOS (Någorlunda Otäckt Spöke) får i uppgift att bege sig till en speciell by för att infånga ett spöke av tredje farlighetsgraden. Det visar sig att hela byn är förhäxad och att fienden är en fruktansvärd Blodbest!
 Redan här kan vi avslöja att det blir en våldsam kamp ? vem som segrar? Läs själv så får du veta!



Glitter och rök av E.C. Johansson

Lova och hennes kompis Vio har en spökklubb. Lova tror att det kanske finns spöken. En natt smyger hon ut till lekstugan där hon sett något mystiskt.
Något i rök och glitter visar sig. Det är spöket Ask som väntat på att någon ska komma,som hon kan byta plats med. Nu är det dags.
En ruskig historia som är ganska lättläst.

Blommor på Höökens grav av Arro

Tioåriga Marie ska tillbringa två av sommarlovsveckorna vid en stuga i skogen, tillsammans med kompisen Mirja och hennes familj. Stugan ligger mysigt vid en sjö, och alla ser de fram emot lugna och sköna sommardagar. Men det blir inte
riktigt som de tänkt sig. Tjejerna får nämligen höra talas om en gammal grav prydd med ett svart kors, som ligger inne i skogen i närheten av där de bor. hundra år sedan. Det sägs att det alltid ligger färska blommor vid graven och att det spökar där om nätterna. Det verkar inte som om Mats Höök har fått någon ro. Marie och Mirja blir nyfikna på spökhistorien, och bestämmer sig för att ta reda på om den verkligen stämmer. Men för att få reda på sanningen måste de övernatta vid graven...
Blommor Höökens grav är jättespännande och lagom kuslig spökhistoria. Berättelsen baseras på en verklig historia; år 1855 blev Jonas Falk avrättad på Hökenås i Västergötland, efter att ha rånat en postdiligens och skjutit ihjäl postiljonen. Han blev begravd vid avrättningsplatsen, och vid graven sägs det alltid ligga nyplockade blommor. Aktuell har nyligen blivit film.

Kallt blod av Jensen
I första delen De försvunna barnen sprider sig skräcken i staden där Tobias och Simone bor då det försvunnit barn från olika delar i staden. Tre barn har försvunnit varje gång och nu är deras mamma rädd att tre barn kommer att försvinna från deras stadsdel. Rykten går om att barnen tas till ett annat land för att arbeta i gruvor och fabriker och polisen har varit ute och informerat i skolan om att alla måste vara försiktiga och ta följe med varandra hem från skolan. Tobias och Simone är på sin vakt men när de får en ny granne som är blind hjälper de gärna honom att ta ut hunden och läsa tidningen för honom. I samma veva är Tobias nära att bli indragen i en bil, någon är verkligen ute efter tre nya barn men vem.....?

Angerborn: För alltid
Snart 13-åriga Nora ska vara i den lilla byn Ekeby hela sommarlovet. Utan sina kompisar och utan sin pojkvän Sebastian. Hon tror att det kommer bli ett långt och tråkigt lov. Vanja som Nora ska bo hos har inte Internet men Nora har sin mobil med sig så hon kan i alla fall hålla kontakt med omvärlden.

I bussen på väg till Ekeby får Nora ett sms från ett okänt nummer, "Jag längtar efter dig!" står det. Ett sms som kommit fel tror Nora först men hon får fler konstiga sms. Och det händer fler mystiska saker. Det dyker upp foton i hennes mobil som hon inte tagit. Och från rummet bredvid Noras sovrum hör hon en speldosa spela på natten. Vanja har pratat om att hon hört spöken i huset men Nora har aldrig trott på spöken utan tror att allt har sin naturliga förklaring. Men när hon inte kan spåra den som skickat sms:en och inte heller kan förklara allt som händer henne börjar hon undrar om det inte trots allt finns spöken...




Tvillingarna Thornthwaites testamente av Gareth P. Jones

Dödligt giftiga tvillingar - syskonkärlek på liv och död

En drastisk, skruvad och roligt elak berättelse med lika delar beräknande kyla och engelsk artighet. Ett måste för alla som gillar Spiderwick, syskonen Baudelaire och familjen Addams!
Tvillingarna Thornthwaite är inte som andra 13-åringar. Till att börja med är de enda arvtagarna till en enorm förmögenhet och bor i ett jättestort, mörkt slott med märkliga tjänare. Dessutom behöver de inte gå i skolan utan tillbringar dagarna hemma.
Men det som verkligen gör dem annorlunda är deras ständiga försök att ha ihjäl varandra. Att försöka ta livet av varandra har helt enkelt blivit en vana, något som tvillingarna gör lika självklart som andra syskon leker med varandra. Det är bara det att det är mycket jobbigare att försöka döda sin tvilling ... och olagligt är det också!

Familjen Considines förbannelse Gareth Jones.

Blodtörstig och skruvad bladvändare

Äntligen ny bok av Gareth P. Jones, författaren till succén "Tvillingarna Thorntwaites testamente"! Möt kusinerna Considine. Sju förtrogna. Sju som delar en mörk hemlighet. Sju som på natten förvandlas till något helt annat? ? ? ? ?

Fjortonåriga Mariel återvänder till det lilla charmiga samhället Chilton för att gå på mormoderns begravning. Det är första gången hon reser tillbaka till England sedan hon och hennes mamma emigrerade till Australien när hon var liten. Att hon ens har morbröder och mostrar och kusiner kommer som en chock, för Mariels mamma har aldrig berättat om släkten Considine. Och nu när Mariel till slut träffar dem, förstår hon varför. Mötet med de sju kusinerna på kyrktrappan är början på en serie fasansfulla avslöjanden om familjen Considines förbannelse.

Skuggan i väggen av K. Lundberg Hahn"Vet du om att det är ett spökhus?" säger Claudia. "Det bodde en tjej där en gång som dog, och nu spökar hon. Hon blev mördad. Knuffad i älven. Drunknade. Och ingen vet vem som gjorde det!"
En gammal skröplig villa ligger lite för sig själv utanför en by i norr där solen lyser långt in på natten om sommaren. Hit flyttar Mikaela, eller Micke som hon kallas. Det är inte första gången hon tvingas bryta upp sin tillvaro men den här gången är det annorlunda, säger mamma. Hon har fått jobb på vårdhemmet i byn och skolan som Micke ska börja i är liten och mysig. Och först går det bra. Claudia och Stina verkar vilja bli vän med Micke på en gång. Men det är något som inte riktigt stämmer i klassen. Tjejerna har liksom ett annat sätt att vara och Micke känner sig ensam. Och så är det nåt med Wille, den stökiga killen. Varför är han så utanför?

Samtidigt som Micke försöker finna sin plats på det nya stället börjar det ske märkliga saker i huset de just flyttat in i. På väggen i hennes rum finns en stor fläck. Den ser ut som en skugga av en liten flicka och Micke kommer på sig själv med att börja prata med den. Plötsligt tänds taklampan mitt i natten. Gamla skolkataloger är framplockade. Knak och hasanden hörs överallt. Kan det verkligen vara flickan som en gång bodde i huset som spökar? Är det hon som är skuggan i väggen? Försöker hon säga Micke något? Micke hittar tråd efter tråd och börjar nysta upp en oändligt sorglig historia som aldrig fått ett riktigt slut. En historia som fortfarande påverkar flera människor i den lilla byn.


Indahl: Den osynliga
Elvira har precis flyttat till en ny stad med sin familj.
Det känns ganska ensamt utan några kompisar.
Så en dag börjar mystiska saker hända i hennes rum. Sängen är prydligt bäddad,
någon har byggt på hennes pussel och det värsta av allt -
någon har skrivit i hennes dagbok. Men vem?

Det verkar som om det är någon i Elviras rum om dagarna när hon är i skolan.

Grannen bredvid har börjat prata om att det är någon som spelar piano så fint, alla tror att det är Elvira, men hon har inte rört pianot sedan de flyttade. Och saker försvinner.
Hennes familj tror att Elvira ljuger när hon säger att hon inte har tagit sakerna som på något mystiskt sätt hamnat i hennes rum


Aldrig som de andra av Arrhenius

William Gustafsson hade vad han visste aldrig sett en död person tidigare. En riktigt död person alltså. Precis som alla andra tolvåringar hade han naturligtvis sett tusentals döda på film och tv - fallandes över balustrader eller från broar träffade av allt från giftpilar till laserstrålar. Men aldrig i verkligheten. Så när han nu stod där med en verklig, död person framför sig hade han inte en aning om hur det skulle vara. Men en sak visste han säkert: det skulle absolut inte vara så här."

En gammal dam försvinner från ålderdomshemmet och hela samhället letar efter henne utan resultat. Dagen därpå står det i tidningen att hon har hittats död i skogen, men Wille fattar ingenting. Stina sitter ju där, bredvid honom, på bänken i parken. Och pratar med honom. Livs levande ... eller stämmer det som hon säger, att hon hittades död i skogen dagen före? Och om det nu är så att Wille kan se döda, varför är det bara Stina han ser?
Nordin: Tystnadens hus

Stella har rymt från en sekt tillsammans med Gabriel. De gömmer sig i ett rivningshus där de tror att de är själva, men vad är det för ljud Stella hör om nätterna. Det låter som om någon eller något krafsar och river. Och vem är den lilla flickan som står ensam på innergården? Hon säger att hon bor i huset med sin pappa och att hon väntar på att mamma ska komma upp från källaren. Men mamma kommer aldrig. Stella har varken sett flickans mamma eller pappa och börjar oroa sig för henne. Vad är det som händer i huset egenligen?



Burke: Flickan i rött
Evie har ärvt sin farmors förmåga att se saker som inte andra ser. Hennes mamma har svårt att förlika sig med denna gåva.
Evie försöker dölja det för alla i sin omgivning och låtsas att hon är som alla andra. Men nu när hon är 16 år så blir förmågan allt starkare och svårare att kontrollera.
Ansiktet av en främmande flicka börjar dyka upp på alla hennes teckningar. I samband med detta får hon problem med sitt vänstra öga och i hennes hår får hon en tova som bara blir större och större... Hur Evie än försöker vill inte flickan lämna henne i fred som dessutom bär hennes röda vintagekofta. När så Evie får se flickans ansikte på en affisch med försvunna människor tar hon äntligen alla signaler på allvar och inser att hon måste finna svaret. Vem är flickan i rött?



Nordin: Djävulens märkeDet är något märkligt med den nya vikariens ögon, ena stunden är de blå, för att i nästa vara gröna..."
9c:s lärare är sjukskriven och klassen har avverkat den ena vikarien efter den andra när Malin Lärka dyker upp. Malin lyckas inte bara med konststycket att överleva värstingklassen 9c, utan hon lyckas även med något som ingen annan lärare förmått - att få eleverna att våga och satsa hela sin själ i sin framtid.
Malin blir bara kvar en kort tid, då klassens ordinarie lärare, Hanna, kommer tillbaka från sin sjukskrivning. Men Hanna är inte kvar så länge... en morgon hittar några av eleverna henne i klassrummet och allt tyder på att Hanna har tagit sitt liv. Men några tvivlar. Malin Lärka kommer tillbaka som vikarie i klassen och allt verkar flyta på som det ska.. Men det är något gåtfullt med den där Malin Lärka...
En kamp på gott och ont utspelas. En kamp som Ella från 9c måste vinna. Inte bara för sin egen del, utan framförallt för sina klasskompisars skull.

Nordin: Svart drama

Tess tror inte på spöken men alla i den nya skolan verkar göra det. På skolans toa står reglerna för hur man överlever ett möte med spöket skrivna. Under en kemilektion händer en olycka och Tess kompis blir svårt skadad. Men var det en olycka? Var det ingen mer än Tess som såg skepnaden i dörren? Var det spöket eller vill någon verkligen så ont? Tess börjar gräva i gamla historier för att få fram sanningen. En riktigt otäck historia.

Spökena på Clawstone Castle av Eva Ibbotson

Gillar du Spökhotellet Gasten på Liseberg?
Då kommer du säkert att gilla den här boken också för den är både ruggig och rolig!
Madlyn och hennes lillebror Rollo är på sommarlov hos sina släktingar på Clawstone Castle. Slottet är gammalt och slitet. Släktingarna kämpar för att ha råd med slottet och för att kunna behålla de vita korna. Tur att Madlyn är så smart! Hon kommer på idén att anställa spöken. Då kommer säkert folk att betala för att besöka slottet.

De försvunna av Celia Rees

Fraser lockas av det övernaturliga. Han föreslår skoltidningens redaktion att de skall skriva artiklar i ämnet. Tillsammans med Cassie och Jake gör han efterforskingar som gör dem förvånade och fundersamma. En mager och smutsig pojke vid namn Billy, dyker upp som av en tillfällighet. Vem är han? Vad vill han? När så Jake´s lillasyster Amy försvinner, finns det ingen tid att förlora. De måste försöka att hitta henne med en gång.


Döden i dina ögon av R Ward

Ögonen avslöjar allt.

Tänk dig att du ser in i ögonen på de du möter och genast vet när de ska dö. Hur kan du då vara nära andra människor? Hur kan du hålla det hemligt? Och är det alltid rätt att inget avslöja? Borde du säga något? Vad skulle du göra?

Det är frågor som femtonåriga Jem, huvudpersonen i Döden i dina ögon, ställer sig själv. Ända sedan hon var liten har hon sett siffror i andras ögon. Siffror som motsvarar datumet personen i fråga ska dö Hon lever sitt liv som en outsider, på alla vis, men främst i skolan. Jems familj är död, hon känner sig ensam och missförstådd i världen, ända tills hon träffar den sjuttonårige och småkriminelle Spider. Jem är van att klara sig ensam i den hårda London-miljön och försöker stå emot hans enträgna, men vänliga närmanden. Till sist tränger han ändå igenom hennes hårda skal och de hittar varandra; två tuffa och tilltufsade tonåringar.

På en dagsutflykt till stan hamnar de mitt uppe i en terroristattack på London Eye, och Jem blir vittne till något hon inte borde ha sett. Snart befinner sig det omaka paret på flykt undan polisen, som två av landets mest eftersökta brottslingar. De flyr för sina liv, genom hela landet, och under tiden utvecklas deras vänskap till något ännu starkare en passionerad kärlekshistoria som är dömd att gå i kras. Då både Jem och läsaren vet att Spider snart ska dö.

Boken bygger på en unik idé som utvecklas till en spännande handling, i en välskriven, psykologisk thriller för ungdomar. Den ger en insikt i, och visar förståelse för, vad det är att vara utstött och utan makt i samhället. En läsning med ovanliga vändningar, rappa historier, mörka miljöer och vackra kärlekshistorier och överraskningar!


Månfågel av Angerborn

Det kom inget mer brev. De väntade och väntade, men förgäves. Brevlådan förblev tyst och tom och oron knöt sig i Vendelas mage. Hade det varit för sent, trots allt?
En kväll när Vendela känner sig ensammast i världen sätter hon sig ner och skriver det. Brevet. Om hur orättvist allt är. Hur Gabriel har slutat bry sig om henne, hur mamma inte längre finns och hur bästa vännen försvunnit iväg till London. Vendela vet inte riktigt varför, men hon tar med sig brevet ner till ån och stoppar in det mellan två stenar vid strandkanten. Kanske kommer någon att hitta det där. Någon som också känner sig ensam och behöver en vän.

Och det dröjer inte länge innan Vendela får svar. Men vem är det egentligen som svarar? Är det Minna som skojar? Eller är det konstiga Cornelia, som har flyttat in i lägenheten under? Eller är det någon helt annan, någon som inte alls hör hemma i Vendelas värld? Någon från en annan tid ...

Alice flyttar med sin familj till ett gammalt charmigt hus på landet. Eller som Alice själv säger: ett gammalt äckligt kråkslott som ligger alldeles för långt ifrån pojkvännen Leo och kompisarna i stan. Hur kan någon vilja bo här?
Sorgfjäril av Angerborn
När Alice satte på webbkameran var Leo redan där, i den lilla rutan. Hon blev alldeles varm när hon såg honom. Bilden var inte bra, men faktiskt lite bättre än sist. Hon lutade sig framåt, så att han skulle kunna se silverhjärtat ordentligt.
Leo log.
Fint! skrev han.
Tack, skrev Alice. Har du klippt dig?
Leo nickade. Bilden hackade och ryckte.
Det blev inte som jag ville, skrev han.
Men det är snyggt, svarade Alice.
Leo gjorde en ful grimas. Sen tittade han in i kameran igen och såg plötsligt väldigt allvarlig ut.
Vem är det där? skrev han.
Alice fattade ingenting.
Vem är vem? skrev hon.
Tjejen, förstås! svarade Leo.
Alice skrattade. Hon trodde Leo skojade.
Ja, vem kan det vara? skrev hon. Jag tror hon heter … vad var det nu igen … Alice!
Men Leo skrattade inte. Han skakade på huvudet och tittade intensivt in i kameran. Men inte på Alice, utan liksom bredvid.
Jag menar hon bakom dig, skrev han.

De har knappt hunnit flytta in innan det börjar hända en massa konstiga saker. Plötsligt slutar telefonerna och internet att fungera och Alices tv slår på sig av sig själv. Väckarklockan verkar leva ett eget liv och visar 19:29 trots att det är helt fel. Och vad är det egentligen för en sällsynt fjäril som dyker upp överallt och försvinner lika fort? Det känns som om den vill Alice något, men vad?



Det fjärde offret av Magnus Nordin

Myran (Mirjam) flyttar med sin mamma till Skarpheden. Hon har ingen kontakt med sin pappa. Under berättelsens gång återupptas deras relation, men det är inte okomplicerat. Det är inte det andra som händer Myran heller. Vem är flickan som Myran och Linn ser i tvättstugan, och hur tar hon sig in när dörren är låst? Kompisarna beslutar sig för att filma tvättstugan för att lösa mysteriet. Samma natt som videokameran rullar börjar Linn drömma hemska mardrömmar. I drömmen befinner sig Linn på en offerplats och får en bindel för ögonen och ska hängas. När Linn väl vaknar har hon ett blårött märke om halsen, som efter en snara. Följande dag är Linn död. Självmord säger polisen, hängning. Myran vet att något inte står rätt till, och när hon tittar på videofilmen ser hon en eldskrift. Ett par dagar senare går Myran förbi en pensionärsgrupp i centrum som lyssnar på en guide som pratar om runstenen som står där. Myran lyssnar och får veta att det vilar en förbannelse över platsen. Hon ser att runorna liknar eldskriften på videobandet



Sparrow Delaneys hemliga liv av Susanne Harper

Det sista man vill är att det ska sprida sig på skolan att man pratar med spöken.
När Sparrow ska börja på en ny skola full av främlingar, ser hon sin chans att vara anonym och börja om från början.
Nu behöver hon inte längre gå i sina systrars fotspår. Nu behöver hon inte gå i samma klass med kompisar som har sett hennes mormor öva jujistu hemma på gräsmattan framför huset, bredvid hennes fyra döda makars gravstenar… Nu behöver hon inte längre oroa sig för hur hon ska bevara sin hemlighet.
Sparrow hittar en ny bästa vän och får span på en sarkastisk och irriterande men snygg kille på historielektionerna. Hon är med andra ord på god väg mot ett normalt liv! Men det är en helt annan kille som vill ha Sparrows uppmärksamhet, och han tänker inte ge upp förrän hon har hjälpt honom att Gå Vidare.
Det är nämligen så att Sparrow Delaneys är medial. Och det är ett särskilt efterhängset spöke som inte tänker låta henne glömma det.:

Mary, spöket och resan genom natten av Roddy Doyle

Mary, spöket och resan genom natten är ett sprakande äventyr fyllt av drastisk humor, ömsint vemod, realism och magi. Den har översatts till ett flertal språk, och älskas av både läsare och kritiker.
Tolvåriga Mary OHaras kära mormor Emer är döende. Varje kväll besöker Mary henne på sjukhuset och ingenting tyder på att Emer någonsin kommer kunna ta sig därifrån. Men så en dag dyker en mystisk kvinna upp. Säg åt din mormor att allt kommer att gå bra, viskar hon till Mary. Kvinnan visar sig vara Emers döda mor som inte lämnat sin dotters sida.
Nu vill hon hjälpa Emer att ta farväl av sina nära och kära och våga släppa taget om livet. Så kommer det sig att fyra generationer kvinnor en mörk natt ger sig ut på en magisk resa.



Barnkolonion av kerstin Lundberg Hahn

Bokens omslag får en att förstå att det nog inte är något solig och glad berättelse; mulen himmel, mörker, en djurskalle och regn…kan det bli annat än kusligt? Det börjar med att Joel träffar en man vid vandrarhemmet som ber om hjälp med att laga en dörr. Joel får uppfattningen att mannen är en vaktmästare, men får inga svar på frågorna han ställer om vem mannen är. Det här är första men inte sista gången den underliga mannen dyker upp, men någon vaktmästare jobbar det inte där enligt Joels pappa…

I den till synes idylliska miljön kring vandrarhemmet, i bokskogen och vid sjön händer fler och fler konstiga saker. Men ingen mer än Joel verkar se eller höra det som händer. Barngråt, ett rum som är iskallt mitt i sommaren, en svävande ljusglob…Joel försöker berätta om sina upplevelser för föräldrarna men de har fullt upp med sitt. Vad är det egentligen som har hänt i den gamla barnkolonin? Vem ska tro på honom? Efter en tid är det inte bara han som råkar ut för otäcka saker; hans småsyskon försvinner spårlöst och polisen tillkallas…

Mary, spöket och resan genom natten är ett sprakande äventyr fyllt av drastisk humor, ömsint vemod, realism och magi. Den har översatts till ett flertal språk, och älskas av både läsare och kritiker.
Tolvåriga Mary OHaras kära mormor Emer är döende. Varje kväll besöker Mary henne på sjukhuset och ingenting tyder på att Emer någonsin kommer kunna ta sig därifrån. Men så en dag dyker en mystisk kvinna upp. Säg åt din mormor att allt kommer att gå bra, viskar hon till Mary. Kvinnan visar sig vara Emers döda mor som inte lämnat sin dotters sida.
Nu vill hon hjälpa Emer att ta farväl av sina nära och kära och våga släppa taget om livet. Så kommer det sig att fyra generationer kvinnor en mörk natt ger sig ut på en magisk resa.


Barnhemmet av Cecilia Lidbeck

Den elaka föreståndarinnan styr det gamla barnhemmet med järnhand och de stackars barnen har inget att säga till om. När barn efter barn spårlöst försvinner, inser Gilbert, Fransciska och de andra barnen att något hemskt pågår bakom barnhemmets stängda murar. Vem står näst på tur? För att hitta sina vänner och rädda sig själva krävs en plan och väldigt mycket mod.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar