måndag 17 februari 2014

Högläsningstips
Här kommer tips på böcker som är roliga och trevliga att läsa tillsammans.
Böckerna finns nog att låna på biblioteket.


Puzzel - den lilla smuggelhunden
av Isabelle Halvarsson

Det är Mimmis födelsedag. Mest av allt önskar hon sig en hund. Men istället får hon en rosa dator. Datorn är också fin men det var ju en hund hon ville ha. Det Mimmi inte vet är att hennes storebror har skaffat en lite hund till henne. Det visar sig dock att hunden är en smuggelhund. Mamman blir helt förskräckt. Hunden kan ju ha rabies eller nått. Mimmi blir överlycklig men hennes mamma ser mest problem.
 

Tack vare Winn-Dixie
av Kate DiCamillo


 
Opal och hennes pappa har flyttat till en liten håla i Florida där de inte känner någon. Och Opal är inte så säker på att hon vill lära känna någon heller. Det är ingen idé att börja tycka om någon för tänk om de försvinner. Men så hittar hon hunden Winn-Dixie. Fast det är nog Winn-Dixie som hittar henne. Hon är säker på att hennes pappa inte kommer låta henne behålla honom. Men trots att Winn-Dixie är en ful och smutsig hund så faller även hennes pappa pladask, precis som Opal själv gjorde och precis som alla som träffar honom gör. För Winn-Dixie är världsbäst på att få nya vänner och på det sättet får också Opal nya vännerGlaspärleresanav Maud Mangold

Av en slump hamnar Oliver och Terry i Landet Innanför. Där bor egendomliga varelser och vanligt folk som inte trivs i samhället utanför. I Landet Innaför råder sagans lagar, det får pojkarna snart uppleva. När de följer efter en flicka och en underlig figur, som visar sig vara en alldeles äkta tomte blir de tillfångatagna av en häxa. De blir tvungna att ta hjälp av älvor och de måste överlista fientliga troll som bor i Bronsberget. Frågan är hur de ska ta sig helskinnade ur äventyret
 Augustinattav Maud Mangold
Nora och hennes storebror Alfons är ensamma på landet. Deras föräldrar är bortresta, och tanken är att tonåringarna ska ta hand om varandra. Det skulle kanske ha funkat om inte Alfons blivit jättekär i en tjej på tältplatsen. Nu är han mest där, och Nora sitter ensam i huset.
Sedan tre dagar är också familjens katt försvunnen. Nora har letat, ropat och lockat med den bästa kattmaten, men ingen Felix. Så plötsligt den tredje kvällen hör Nora ett konstigt, gnällande ljud från trädgården. Kanske har Felix kommit tillbaka? Hon går ut i den mörka augustinatten och följer ljudet fram till äppelträden. Där, under ett av de gamla, knotiga träden, hittar Nora ett bylte med något som verkar vara ett spädbarn. Det är i alla fall vad Nora tror när hon bär in byltet i huset
...

 
Ossians ovanliga nanny
av Ylva Karlsson
- Ossian, ropviskade Samuel. Det är en tant i trädet. Jag lovar. En med paraply ...
När nannyn Petronella kommer till Ossians familj börjar märkliga saker att hända. Tavlor får liv, en magisk gungstol får stor betydelse och det visar sig att Petronella både kan styra över vädret och hjälpa Ossian att våga mer.

Napoleon & T-kex Annika Langa


Möt Napoleon Nappe Larsson. Han bor med sina föräldrar i den lilla norrländska staden Abborrträsk och på fritiden spelar han fotboll. Men Nappe är ingen vanlig tolvåring. Han är en tråkmåns, en knäppgök, en nörd. Nappe gillar inte att spela fotboll, istället föredrar han att samla på information till sitt arkiv över sällsynta och utrotningshotade djur. Han uppslukas också av tankar på planeter som exploderar och miljögifter och andra hot.
Utanför Östersunds kust har två forskare som kallar sig Monsterjägarna lokaliserat det mytomspunna Storsjöodjuret. Men de är inte ute efter att studera det. I själva verket är de tjuvjägare som vill tillfångata djuret och sälja det vidare till en rik samlare. Av en slump hittar Nappe och kompisarna Anders och Khaya Storsjöodjurets unge. Men det är inte lätt att ta hand om en odjursunge och ännu svårare är det med två monsterjägare som ständigt är dem på spåren.

 


En hund och hans pojkeDet enda Harry önskar sig i födelsedagspresent, och har gjort de senaste åren, är en hund. Men hans föräldrar vägrar. Hundar smutsar ner. Men när Harrys pappa upptäcker att det finns något som heter Hundoteket, där man kan hyra en hund för kort tid tror han sig ha löst problemet. Men då tror han fel.

Kaspar : en kunglig katt

av Michael Morpurgo


Det är år 1912, året då Titanic gjorde sin ödesdigra jungfrufärd. Johnny Trott är en fjortonårig föräldralös pojke som har växt upp på barnhem, men till sist fått jobb som piccolo på det mytomspunna hotell Savoy i London. Där samlas all världens societetsfolk, bland många andra en rysk operasångerska som har med sig sin älskade, vackra och mycket förnäma katt Kaspar Kandinsky. Johnny blir snabbt den ryska damens favorit och får det ärofyllda uppdraget att ta hand om katten när hon ger föreställningar. När sångerskan plötsligt dör i en omnibusolycka måste Johnny på något vis fortsätta att vårda Kaspar, som är sjuk och utmärglad av sorg och saknad. Han får oväntad hjälp av en välbärgad amerikansk flicka, Lizziebeth. Hon är gäst på hotellet och ska resa från England med sin på Titanic. Johnny och Kaspar smugglas med ombord som fripassagerare och när fartyget lider skeppsbrott gör han allt för att rädda både katten, flickan och hennes familj på Titanic. Johnny och Kaspar smugglas med ombord som fripassagerare och när fartyget lider skeppsbrott gör han allt för att rädda både katten, flickan och hennes familjMonkel Trogg


av Foxley Janet


Monkel Trogg är något så ovanligt som en pytteliten jätte. Så liten att han ständigt hånas av de andra jättarna . så liten att han kan misstas för människa, eller för Småtting, som jättarna kallar det fruktade folk som bor utanför Grummelberget. Är det något jättebarnen får lära sig i skolan är det att hålla sig borta från dem.
Men problemen hopar sig och Monkel ser ingen annan utväg än att våga sig ut i världen utanför. Han hamnar i ett farofyllt äventyr, han finner en vän - och mycket mer bekymmer. Hur ska Monkel skydda jättarna från den okända fara som visar sig hota dem?
StickanGuy BassLängst in i slottet, i de mörkaste källarvalven, ger professor Erasmus liv åt det ena bisarra experimentet efter den andra. Men sin allra första skapelse, den tvärhandhöga Stickan, har han sedan länge glömt bort.
År efter år väntar och hoppas stackars Stickan på att hans skapare ska lägga märke till honom, men professorn är alltid upptagen med sitt senaste monster. Så en dag dyker Fulbert Freakfinnare och hans cirkus upp, och Stickan blir lovad ett liv i rampljuset. Ett liv långt utanför slottsmurarna. Vilken dröm! Eller?Troll-Tula och Nisse
av Åsa Lind
Nisse, en kille i dagisåldern, träffar trollet Tula som flyttat till stan från storskogen. De träffas varje dag och Nisse förklarar olika saker för Tula, som TV, pengar, bilar m.m. De blir bästa vänner och den osäkre och ängslige Nisse utvecklas och hans självkänsla ökar. En snäll och vänlig berättelse där fantasin blommar.Esmeralda : den lilla häxan med de stora öronen


av Unni Lindell

 

Esmeralda ska börja på Sofia Skrämmavettis skola för häxor. Men hon vill inte börja där för hon vill inte visa sina stora öron. Men hon finner på en lösning.Hon syr öronlappar till sin häxhatt. Den tänker hon aldrig ta av sig.
Sen börjar hon skolan, men redan första dagen kommer hon på kant med fröken Sofia när hon inte vill ta av sig häxhatten. Hon får en kompis i Valentina och tillsammans gör de läxor och upptåg med katten Opus.
I läxa får de att utforska en mörk plats och att spionera på en mystisk person.
Men fröken anar inte att hon är den mystiska personen. De upptäcker att fröken har hemligheter och att Esmeralda och fröken har något gemensamt
 
 

 

Punkpapporna

av Liz Wennberg
Cornelia och hennes pappor har flyttat ända ifrån London. När de kommer till hennes nya klass för att presentera sig sprider sig oron.
Cornelias pappor är PUNKARE. Men vad är en punkare?
Cornelias klasskamrater Martin, Vera och Siv blir jättenyfikna. En förälder säger att punkare sover på dagarna och lever om på nätterna. Vera och hennes vänner måste helt enkelt ta reda på hur det ligger till, men inget är som det ser ut... Det är mycket häftigare.
 

 
Legenden om potatishäxan

av Eoin Colfer
Lukas och Martin tvingas tillbringa en stor del av sitt lov på biblioteket där deras mamma och pappa hoppas att de ska läsa och lära för framtiden. De är inställda på den mest fasansfulla och tråkiga sysselsättning man kan tänka sig.
Fru Persson som är bibliotekarie, har en militärisk disciplin på biblioteket och hon använder mycket speciella metoder för att skapa ordning. Det går rykten om att hon har en potatisbössa liggande i skrivbordet. Med den skjuter hon alla som stör ordningen med potatisar. De kallar henne Potatishäxan.
Potatishäxan sätter skräck i dem redan första dagen och alla försök att lura henne visar sig vara lönlösa. Men långsamt ändras pojkarnas inställning till böckerna och potatishäxanMonsterräddning!


av Eva Ibbotson

På en ö någonstans i havet befinner sig tre systrar Systrarnas kall är att ta hand om märkliga djur och varelser som lider nöd i vår "civiliserade" värld av oljeutsläpp, avfall och andra otrevligheter. Eftersom åldern börjar ta ut sin rätt letar systrarna febrilt efter barn som kan bli arvtagare till deras mödosamma arbete. I London väljer de ut varsitt barn och tar med sig dem till ön. Oturligt nog visar det sig att ett av barnet är en elak liten skitunge som minst av allt vill hjälpa till att tvätta oljeindränkta fåglar rena eller sjunga för sälkarlar.


Pojken som levde med strutsar av Monica Zak


Pojken Hadara kommer bort från sin mamma i en sandstorm när han bara är nåt år gammal. En struts tar hand om honom och börjar uppfostra honom till en struts. Flera år senare ser han en massa människor. Det är samma grupp människor han levde med före stormen. Han känner igen dom. Men han vill stanna hos strutsarna.

Den mystiska gästen


 av Måns GahrtonFawlty Towers för 6-100-åringar!
Välkommen till Hotell Gyllene Knorren. Det är galet och roligt i dessa böcker som är en blandning av Fawlty Towers och Emil i Lönneberga. Den knäppa och kåserande berättartonen lämpar sig lika bra för 6-åringen, som för tonåringen och den vuxne. "Den mystiska gästen" är första böcken i serien. Vi får lära känna tvåbarnsfamiljen som flyttar från storstan och köper ett hotell neråt landet, "nära E4:an". Problemet är bara att det har byggts en ny, STÖRRE väg fyra kilometer bort, och ingen har längre vägarna förbi Hotell Gyllene knorren.
Huvudperson är Ingo, familjens yngste medlem. En nyfiken kille, kanske lite väl nyfiken, men han kan liksom inte låta bli. och olyckor blir det! Så har vi storasyrran Isadora, som tycker att livet på vischan är pest och pina, inte minst på grund av att hon tvingats flytta från pojkvännen. Pappa Roger har fullt sjå med att hålla igång den optimistiska, men inte alltid så realistiska, stämningen. Det är bara mamma Ritva, med bakgrund som restaurangchef på finlandsbåtarna, som vet var skåpet ska stå.
I "Den mystiska gästen" är det en minigris som ställer till det, när journalisten från lokaltidningen besöker hotellet inkognito. Eller vem är det som ställer till det egentligen...
Det är också via detta grisäventyr som Hotell Gyllene orren byter namn till Hotell Gyllene knorren.

Felicias storverk
av
Anders Gustafsson


Felicias föräldrar har nyligen flyttat isär och nu är de i full färd med att dejta andra. Inte alls kul Men då kommer det plötsligt hjälp från oväntat håll: i en olivburk dyker en pytteliten ande upp! Och han säger att han kan hjälpa till med vad som helst!
Vilma i vättarnas världav Maud Mangold


 


På väg hem från landet får Vilma med sig en liten vätte i ryggsäcken. Nu måste hon hjälpa honom att hitta hans kusin Aspa som rymt hemifrån. Det är bara det att Talle är en ganska otrevlig och krävande typ. Det blir ett spännande och roligt äventyr som tar Vilma med in i världar hon inte visste fanns!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar