tisdag 18 februari 2014

                                           DRAKAR

 
Oskar och den utsvultna draken av Ute Krause,

Boken  handlar om pojken Oskar som istället för att låta sig offras
och bli uppäten av draken, ordnar till det hela och startar
en restaurang för bl.a drakar.
 


Berätta om din drake av Jackie Morris
En sagolikt vacker bilderbok med allsköns drakar är
Berätta om din drake av Jackie Morris.
Vem har sagt att drakar ska vara otäcka och skrämmande?
Inte i den här boken i alla fall, här tar de med dig på äventyr
under vattnet och högt upp i himlen och är förunderligt vackra.
För vad sägs om den här draken?:
Min drake äter inget
annat än blommor.
När den nyser doftar
hela världen av rosor.
Eller läs sj
älv om den draken som tycker bäst om hembakade syltmuffins...
och fundera på hur din drake skulle se ut.

Drakens vrede av Blade
Detta är första delen i en ny fantasyserie. Den handlar om kungariket Avantien. Avantien är i fara, landet är drabbat av stora flodvågor, starka snöstormar och fruktansvärda bränder. Det är vidundren som sätter skräck i landet. Vidundren som tidigare beskyddade landet men som nu har blivit förhäxade av den onda trollkarlen Marvel och därför istället har vänt sig mot Avantien. Kungen tror att Tom, en ung pojke, är den som kan rädda riket. Det första vidundret som Tom måste bekämpa är en eldsprutande drake. Tom känner sig både stolt och nervös, men hur ska han klara det här uppdraget? En mycket spännande bok!


Salmson: Tam tiggarpojken
De åtta drakarna och deras drakriddare vaktar kungens slott. Tänk att få flyga med dem!, drömmer Tam. För honom är det ju otänkbart, han som inte ens får komma innanför stadsmurarna. Men en dag försöker Tam att smyga sig in genom att gömma sig i en vagn. Denna resa slutar med händelser som kommer att förändra tiggarpojken Tams liv för evigt.
Tanarog Yxkämpen av Niklas Krog
Dvärgen Tanarog känner sig inte som de andra i bergsgrottan. Han vill inte vara i grottan och mörkret. Han längtar ut till solen och naturen. Han smiter ut och träffar då på draken Is som blir hans vän och vänner äter man ju inte upp. Han möter en vandrande ek som även blir hans vän.
ständigt får han höra om Besten i underjorden och känner själv hur marken skakar under honom ibland. Det är Besten som rör sig. Plötsligt är den framför honom. Nu gäller det att vara listig och modig
.


Månskensdraken av Funke

Den här kvällen - när den här boken tar sin början - är det något magiskt med Filips rum: Månen glänser som silver och jeansen som hänger över ryggstödet ser ut att vara vävda av silvertrådar. Sådana kvällar kan det vara svårt att sova. Och boken om riddare och drakar som Filip har läst och försöker slå igen tycks bara vilja öppna sig igen. Inte bara det! Är det inte ett lågmält frustande som kommer från bokens sidor någonstans? Är det inte till och med så att det tycks vara någonting som vill ta sig ut ur själva boken? En fjällig svans, två fötter, en silverfärgad kropp med vingar och taggar på ryggan...Drakar i Globen av Martin Olczak
Äntligen bor Jack med sin mamma och pappa igen! Jack har befriat dem och de har flyttat in i brödrostverkstan hos Jack och moster Betty. Det känns ovant att ha vuxna omkring sig som tjatar och bestämmer, tycker Jack, fast också ganska härligt.

Men varför sitter plötsligt tretton korpar på takåsen utanför fönstret? Vad är det för jättestort ägg vätten Rurik har hittat? Och vem är egentligen den fruktade Drakdödaren?

Drakar i Globen är första delen i en fristående serie om fyra delar som tar vid där Jakten på Jack slutade. En perfekt läsa själv-bok - lagom lång, högt tempo och med cliffhanger som gör att man bara måste läsa vidare. Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer.
 

Drakherren, del 1: Drakens offer - av Josefine Ottesen

Dian är en ung fattig och föräldralös pojke som arbetar hos smeden som lärling. I riket där han bor styr den grymme härskaren Nagir. När den gamle kungen levde var livet lättare. Den gamle kungen var en Drakherre som kunde kontrollera draken som lever i landet. Nagir är ingen Drakherre, och därför måste varje år en ung man offras till draken. Det här året väljs Dian ut att bli drakens offer och han körs ut ur staden i en fin vagn. Fast vagnen är full av god mat äter Dian inget, han är livrädd och vet att han snart ska dö. Han binds fast vid en tjock påle och efter en stund kommer den väldiga draken. Dian lyfts upp av drakens klor och han känner den stinkande andedräkten medan han lyfts högt upp i luften. Men Dian lyckas komma loss från drakens grepp och han faller till marken. Han landar i en håla på mjukt hö, och lyckas precis rulla undan från drakens eldkvast. Men när allt blivit tyst i den mörka gången hör Dian steg som närmar sig och ett morrande...

Hur du tränar din drake av Cowell

En riktig viking ska kunna tämja en drake. Därför måste Hicke och de andra vikingasönerna ta sig in i drakarnas barnkammare och hämta var sin drakbaby som de kan öva sig på.
Eftersom Hickes pappa är hövding förväntas Hicke vara extra modig. Men Hicke varken känner sig eller ser ut som en hjälte. Bortsett från hans röda hår förstås, som står rakt upp hur mycket han än blöter det med havsvatten. Som tur är kan Hicke något som ingen annan kan, drakspråket. En kunskap som visar sig komma väl till pass när ovädret brakar loss och de gamla drakarna ute i havet vaknar.
En humoristiskt skriven äventyrsberättelse om antihjälten Hicke och de dramatiska händelser som förändrar livet i den lilla vikingabyn.
Hur du pratar med drakar av Cowell
Några vanliga drakfraser:
Snellje njep sljafs-sljafs de miauu-miauu = Var snäll och ät inte upp katten.
Undroom vjem urk-glurken mijn nittibjyx papas? = Vem har spytt i min pappas pyjamas?
(Till stora drakar): Ik beeschenk tharmvreed bauta = Jag är väldigt giftig

Vikingapojken Hickes arbete med ett lexikon i drakiska är nästan färdigt. Tyvärr dyker Alvin den bedräglige upp igen, den här gången uppbackad av en romersk armé. Han är ute efter hämnd på Hicke och hela Huliganstammen. Samtidigt tänker han förslava och utplåna varenda drake i romerska gladiatorspel. För att lura drakarna till lydnad behöver han Hickes drakiska lexikon. Som tur var får han bara tag i halva, vilket leder till en del fatala misstag. Men när Hicke och hans egen inte alltför väldresserade drake Tandlöse blir spelens huvudattraktion ser det mörkt ut. Vatten strömmar in på arenan och med det följer en flock mordiska hajdrakar
 
Drakryttaren av Funke
Lung, en ung modig drake, hans lojala koboldvän Svavelfäll och en ensam pojke vid namn Ben är förenade som av ödet. Tillsammans ger de sig av på en magisk resa för att hitta den legendomsusade platsen där silverdrakar kan leva fredligt för all framtid. Med endast en finurlig karta och en gammal drakes viskande minnen som hjälp, flyger de över månbelysta landskap för att nå de högsta bergen i världen.

På sin resa möter de nya vänner på de mest otroliga platser. De märker också att vissa saker framkallar ett mod i dem som de inte trodde fanns. Och tur är väl det, ett hjärtlöst monster från svunna tider, den största av alla fiender, är dem ständigt i hälarna. Det är ett monster som har väntat i oändligheten på att förgöra de sista drakarna på jorden.
Wilkinson: Drakväktaren
En föräldralös slavflicka och en drake flyr undan en hemsk drakjägare. De färdas genom hela Kina och deras mål är havet. De bär på ett mycket viktigt föremål en draksten som måste skyddas undan alla faror. Och farorna är många! Den lilla flickan har fått lära sig att hon inte värd någonting, men det visar sig att hon har enorma krafter. Och hon kan höra draken tala
 
Drakens bok av Lake

En spännande fantasyberättelse som griper tag i dig från första början.Boken utspelar sig i ett medeltida England. Stormen, som inte är någon vanlig storm utan framkallad av ren svart magi, skonar endast två barn ombord på skeppet och en kista utan nyckelhål. De två barnen, som heter Elspeth och Edmund, och kistan spolas upp på en strand och blir omhändertagna av en gammal man som heter Aagard.

Aagard, som inte är vilken gammal man som helst, känner igen den låsta kistan. Han känner dess historia och profetian som är knuten till den. Kistan som vaktats av generation efter generation. Kistan som är förseglad och skyddad med trolldom och som ingen i mannaminne har lyckats öppna. Kistan som enligt legenden bara kan öppnas av den hjälte som är utvald att bekämpa den stora ondskan som hotar kungariket... Kan det bli bättre?

Hans majestäts drake av Novik
Drakar är inte ovanligt i fantasyböcker. I serien om draken Temeraire används intelligenta drakar som stridsflygplan. Hittills finns fem härligt tjocka böcker i serien översatta till svenska.
Historien utspelar sig med 1800-talets Napoleonkrig som bakgrund. Miljön är det verkliga Europa, och i senare delar Asien. Det som författaren Naomi Novik lagt till är alltså att intelligenta drakar används som, vad vi idag skulle kalla, stridsflygplan.
Första boken i serien heter Hans majestäts drake. Den unge sjökaptenen Lawrences skepp övermannar av en slump ett franskt skepp. Ombord visar det sig finnas ett drakägg. När draken kläcks väljer han Lawrence som sin, först mycket tveksamma, kapten.
Så småningom skickas Lawrence och hans drake Temeraire till Skottland för att tränas för strid. Där växer det fram ett starkt band mellan dem. Ett band som visar sig vara mycket viktigt i de strider de sedan skickas ut i.


 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar